Welkom bij de Mineralogische Kring Antwerpen
De Mineralogische Kring Antwerpen (MKA) brengt allerlei informatie voor haar leden, voor mineralenverzamelaars en voor iedereen die belangstelling heeft in de mineralogie. Voor een overzicht zie de sitemap


praten over mineralen, dat doe je op e-min
meer weten? Kijk dan eens op e-min, het e-mail forum over mineralogie.
U wordt toch ook gratis lid?!  hier aanmelden e-min


Nieuwsflitsen

veiling mineralenboeken uit de bibliotheek van wijlen Prof. Vochten

Professor Renaud Vochten, chemicus van opleiding, was van 1967 tot aan zijn emeritaat in 1999 verbonden aan het Rijksuniversitair Centrum Antwerpen waar hij o.a. mineralogie doceerde. Uit zijn omvangrijke privébibliotheek mochten wij voor de MKA-veiling van vrijdag 8 januari 2016 een 120-tal boeken selecteren die vooral de mineralenverzamelaar zullen aanspreken. Naast enkele klassieke leerboeken heeft de overgrote meerderheid van de gekozen werken betrekking op de vindplaatsen van mineralen. Alle boeken zijn in prima tot perfecte staat.

Details over de modaliteiten van de veiling zelf volgen in het januarinummer van Geonieuws, maar wie nu al nieuwsgierig is, vindt het aanbod op onze website:
http://minerant.org/veiling/index.html
De omslag of de titelpagina van ieder boek wordt hier getoond; het betreffende plaatje kan je aanklikken voor een vergrote afbeelding. Het voor elke kavel vermelde bedrag is niet de geschatte waarde, maar de begininzet van het te veilen boek. Uitsluitend MKA-leden kunnen aan de veiling deelnemen.

Kan je niet op de veiling aanwezig zijn, is er ook de mogelijkheid tot schriftelijk bieden.

determinatiedag, zaterdag 14 november, 2015 van 9:30 tot 17 uur

Iedere verzamelaar komt geregeld wel voor het probleem om een zelf gevonden mineraal te determineren; zeg maar van de juiste naam te voorzien. Het is een van de doelstellingen van je vereniging om daarbij te helpen. Vandaag nodigen we alle verzamelaars uit om hun onbekende specimens mee te brengen en door hun collega's te laten bestuderen en indien mogelijk te determineren.

Om 9.30 uur maken we kennis met de verantwoordelijken van de organiserende werkgroepen en uiteraard ook met elkaar. Om 10 uur begint een lezing: 'Determineren, nu of (n)ooit' door Paul Tambuyser. Na de lezing zullen we bekijken wat voor apparatuur er bij de MKA op het gebied van determineren aanwezig is en wat de mogelijkheden en beperkingen zijn. We zullen deze technieken ook demonstreren. Het is ook een perfecte gelegenheid voor iedereen die 'nieuw' is en interesse heeft in mineralen en/of edelstenen om gelijkgezinden te ontmoeten en de apparatuur te leren kennen.

bekijk het volledige programma van de determinatiedag


boekbespreking "Baryt -Extra Lapis 48"

lees de nieuwste recensie van het extra Lapisnummer over "Baryt" door Raymond Dedeyne.


iBook calcietkristallen van België

Ludo Van Goethem (MKA) maakte samen met Hans Sanders (GEA) een iBook over calcietkristallen van België. Het iBook dat enkel kan gelezen worden op een Apple PC, iPad, AppleTV of iPhone kan hier gedownload worden (opgelet 29 MB)


Mineralogisch Museum van ACAM hernieuwd

De Academie voor Mineralogie vzw (ACAM) gaf aan het Mineralogisch Museum, dat 40 jaar bestaat, een fikse facelift.
In het museum kan je kennis maken met :

 • de volledig nieuwe fluorescentieruimte
 • de nieuwe prachtige schatkamer
 • de vernieuwde diamantafdeling met demonstratie diamantslijpen door professionele slijpers
 • de heringerichte fossielenruimte
 • de tijdelijke tentoonstelling rond het thema “Eigenschappen van mineralen”
 • de fototentoonstelling rond “40 jaar Mineralogisch Museum”

Frans De l’Arbrelaan 12 2170 - Merksem

Minerant 2016

OPGELET NIEUWE DATA
Noteer alvast in uw agenda:
MINERANT 2016: 16 en 17 april

verslag mineralenbeurs Sainte-Marie-aux-Mines
Raymond Dedeyne

De mineralenbeurs in Sainte-Marie-aux-Mines heeft jaarlijks plaats in de maand juni en trekt duizenden bezoekers. Raymond Dedeyne doet hier verslag van de editie van 2015nieuwe rubrieken op onze website
Paul Mestrom, MKA

Foto van de week
Met ingang van deze week starten we op onze website met de nieuwe rubriek "foto van de week". Het is de bedoeling foto’s te laten zien “met een verhaal”. Het verhaal kan zitten in het mineraal, de foto, de manier waarop de steen verworven is, ……..
Een toelichtende tekst hoort er dus in elk geval bij. Foto’s van 13 of meer in een dozijn proberen we te vermijden.
Deze rubriek wordt gecoördineerd door Paul Mestrom (pmestrom@home.nl). Paul zal de aanzet geven, maar als jij ook een leuke foto van een mineraal met een interessante tekst aan hem kunt bezorgen, dan krijgt jouw mineraalfoto vast een plekje in deze serie op onze site.

De rubriek zal wekelijks hernieuwd worden, maar ook Paul Mestrom en de webmaster gaan wel eens met vakantie en dan blijft de foto uiteraard wel even langer staan.


Tips voor de mineralenverzamelaar

Ook deze nieuwe rubriek wordt gecoördineerd door Paul Mestrom (pmestrom@home.nl). Hij brengt hier allerlei handige tips die voor de mineralenverzamelaar van nut kunnen zijn. Deze nuttige wenken en praktische tips beslaan zowat alle aspecten van het mineralen verzamelen; zoeken, determineren, reinigen, catalogeren, enz. Het idee ontstond door de vele onverwachte reakties die Paul kreeg van verzamelaars op "kleine handigheidjes" die hij gebruikt. Veel van de tips zullen bij mensen die al langer verzamelen bekend zijn, maar dat is geen reden ze niet te presenteren zodat de minder gevorderden er hun voordeel mee kunnen doen.
Ook bij deze rubriek hopen we van veel leden bijdragen te mogen ontvangen.
We starten voorzichtig: één of twee keer per maand een tip.
kristalmorfologie - net verschenen
Paul Tambuyser, MKA

kristalmorfologie

Kristalmorfologie, een inleiding in de geometrische kristallografie
Paul Tambuyser
Privé uitgave, 2014, pp. xii, 376, 280 figuren en 75 tabellen
4to. (29,3 x 20,8 cm), ISBN 978-90-9028120-9
prijs: EUR 29,50 + verzendingskosten; hier bestellen
uitverkocht, een nadruk wordt overwogen

Een leerboek en naslagwerk over alles wat u als mineralenliefhebber over kristallografie, of meer specifiek kristalmorfologie, zou willen weten. Onderwerpen die o.a. aan bod komen:
 • kristalstructuur en morfologie
 • symmetrie en symmetrie-elementen
 • kristalstelsels en kristalklassen
 • Miller-indices
 • tekenen van kristallen met de computer
De opgedane kennis kan men gebruiken om probleemloos kristallografische of kristal-morfologische gegevens uit de literatuur te begrijpen, te interpreteren en toe te passen bij het bestuderen van mineralen. Naast een leerboek is het ook geschikt als naslagwerk met een uitgebreide index. Er is geen voorkennis vereist want alles wordt in deze tekst van begin af uitgelegd en op een rijtje gezet. Het geheel is rijkelijk voorzien van illustraties en tabellen. “Kristalmorfologie” richt zich zowel tot de nieuwe als tot de gevorderde verzamelaar. Lees de recensie door Raymond Dedeyne

Te koop op de maandelijkse MKA-vergaderingen (29,50 €).
Het boek kan ook toegezonden worden en kost inclusief verzendingskosten : 36,50 € (in NL 34,50 €).experten gezocht voor fMRI-onderzoek
Farah Martens, Lab of Biological Psychology,KU Leuven

experten gezocht voor fMRI-onderzoek
Vanuit de onderzoeksgroep Biologische Psychologie aan de KU Leuven werken wij aan een project waarin we de effecten van leren en expertise in de hersenenwillen nagaan. Daarvoor maken we een vergelijking tussen experten en niet-experten op basis van gedragstaken én een hersenscan. Tevens vergelijken we twee vormen van expertise: mineralogen (of experten in mineraalherkenning) en ornithologen (of experten in vogelherkenning). 
We zijn nog op zoek naar mineralogen die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan deze studie. Het experiment bestaat uit twee sessies die al dan niet op dezelfde dag kunnen plaatsvinden: tijdens een eerste sessie worden enkele computertaken afgenomen, waaronder een taak om het niveau van expertise na te gaan. De tweede sessie bestaat uit de afname van een hersenscan, waarbij de deelnemer een computertaakje oplost. Beide sessies vinden plaats in Leuven, de eerste in de Tiensestraat nr. 102, de 2e in het UZ Gasthuisberg. Elke deelnemer ontvang een vergoeding van €70 en een compensatie voor verplaatsingsonkosten. 
Graag zouden wij u vragen deze oproep te verspreiden. Is het mogelijk om deze oproep ook op jullie website te plaatsen? In bijlage vindt u een flyer (in foto- en in pdf-formaat) met alle informatie.

Voor meer informatie of indien u interesse heeft om deel te nemen kan u mij bereiken op 016/ 37 32 78 of op farah.martens@ppw.kuleuven.be.

Farah Martens
Lab of Biological Psychology
KU Leuven


boekbesprekingen
Raymond Dedeyne, Paul Tambuyser, MKA

Geregeld plaatsen we besprekingen van nieuw verschenen boeken op onze boekennieuws pagina.

Recent toegevoegde besprekingen:

- Crystal Mountains - Minerals of the Cairngorms
- Namibia - Minerals and Localities
- Namibia
- Kristalmorfologie
- Pyromorfit, Mimetesit & Vanadinit
- What's So Misterious About Meteorites
- Minerals of Mexico
- What's So Misterious About Meteorites
- Nevada Jackpot
- 101 American Geo-Sites
- Kupfermineralien


Fluorescerende Mineralen van Belgische vindplaatsen
Richard Loyens, MKA

In 1991 nam Richard Loyens contact op met professor R. Van Tassel die aan de afdeling mineralogie van het Koninklijk “Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen” (KBIN) was verbonden. Zijn idee was om een lijst samen te stellen met alle in België gevonden mineralen die fluorescentie (kunnen) vertonen. Michel Deliens, de toenmalige conservator van de mineralenverzameling, gaf Richard de toelating om samen met bevriende fluorescentieliefhebbers, de verzameling Belgische mineralen van het KBIN op fluorescentie te onderzoeken.
Tienduizenden mineraalspecimens werden onderzocht en daaronder werden een 2500-tal fluorescerende exemplaren aangetroffen. Dit onderzoek is ondertussen afgesloten en de resultaten ervan zijn samengevat in de tekst fluo-België.pdf, hier te downloaden.


Nieuwe berichten voor deze pagina sturen naar


sitemap

 


k