Welkom bij de Mineralogische Kring Antwerpen
De Mineralogische Kring Antwerpen (MKA) brengt allerlei informatie voor haar leden, voor mineralenverzamelaars en voor iedereen die belangstelling heeft in de mineralogie. Voor een overzicht zie de sitemap


praten over mineralen, dat doe je op e-min
meer weten? Kijk dan eens op e-min, het e-mail forum over mineralogie.
U wordt toch ook gratis lid?!  hier aanmelden e-min


Nieuwsflitsen


nieuwe rubrieken op onze website
Paul Mestrom, MKA

Foto van de week
Met ingang van deze week starten we op onze website met de nieuwe rubriek "foto van de week". Het is de bedoeling foto’s te laten zien “met een verhaal”. Het verhaal kan zitten in het mineraal, de foto, de manier waarop de steen verworven is, ……..
Een toelichtende tekst hoort er dus in elk geval bij. Foto’s van 13 of meer in een dozijn proberen we te vermijden.
Deze rubriek wordt gecoördineerd door Paul Mestrom (pmestrom@home.nl). Paul zal de aanzet geven, maar als jij ook een leuke foto van een mineraal met een interessante tekst aan hem kunt bezorgen, dan krijgt jouw mineraalfoto vast een plekje in deze serie op onze site.

De rubriek zal wekelijks hernieuwd worden, maar ook Paul Mestrom en de webmaster gaan wel eens met vakantie en dan blijft de foto uiteraard wel even langer staan.


Tips voor de mineralenverzamelaar

Ook deze nieuwe rubriek wordt gecoördineerd door Paul Mestrom (pmestrom@home.nl). Hij brengt hier allerlei handige tips die voor de mineralenverzamelaar van nut kunnen zijn. Deze nuttige wenken en praktische tips beslaan zowat alle aspecten van het mineralen verzamelen; zoeken, determineren, reinigen, catalogeren, enz. Het idee ontstond door de vele onverwachte reakties die Paul kreeg van verzamelaars op "kleine handigheidjes" die hij gebruikt. Veel van de tips zullen bij mensen die al langer verzamelen bekend zijn, maar dat is geen reden ze niet te presenteren zodat de minder gevorderden er hun voordeel mee kunnen doen.
Ook bij deze rubriek hopen we van veel leden bijdragen te mogen ontvangen.
We starten voorzichtig: één of twee keer per maand een tip.
kristalmorfologie - net verschenen
Paul Tambuyser, MKA

kristalmorfologie

Kristalmorfologie, een inleiding in de geometrische kristallografie
Paul Tambuyser
Privé uitgave, 2014, pp. xii, 376, 280 figuren en 75 tabellen
4to. (29,3 x 20,8 cm), ISBN 978-90-9028120-9
prijs: EUR 29,50 + verzendingskosten; hier bestellen

Een leerboek en naslagwerk over alles wat u als mineralenliefhebber over kristallografie, of meer specifiek kristalmorfologie, zou willen weten. Onderwerpen die o.a. aan bod komen:
  • kristalstructuur en morfologie
  • symmetrie en symmetrie-elementen
  • kristalstelsels en kristalklassen
  • Miller-indices
  • tekenen van kristallen met de computer
De opgedane kennis kan men gebruiken om probleemloos kristallografische of kristal-morfologische gegevens uit de literatuur te begrijpen, te interpreteren en toe te passen bij het bestuderen van mineralen. Naast een leerboek is het ook geschikt als naslagwerk met een uitgebreide index. Er is geen voorkennis vereist want alles wordt in deze tekst van begin af uitgelegd en op een rijtje gezet. Het geheel is rijkelijk voorzien van illustraties en tabellen. “Kristalmorfologie” richt zich zowel tot de nieuwe als tot de gevorderde verzamelaar. Lees de recensie door Raymond Dedeyne

Te koop op de maandelijkse MKA-vergaderingen (29,50 €).
Het boek kan ook toegezonden worden en kost inclusief verzendingskosten : 36,50 € (in NL 34,50 €).


experten gezocht voor fMRI-onderzoek
Farah Martens, Lab of Biological Psychology,KU Leuven

experten gezocht voor fMRI-onderzoek
Vanuit de onderzoeksgroep Biologische Psychologie aan de KU Leuven werken wij aan een project waarin we de effecten van leren en expertise in de hersenenwillen nagaan. Daarvoor maken we een vergelijking tussen experten en niet-experten op basis van gedragstaken én een hersenscan. Tevens vergelijken we twee vormen van expertise: mineralogen (of experten in mineraalherkenning) en ornithologen (of experten in vogelherkenning). 
We zijn nog op zoek naar mineralogen die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan deze studie. Het experiment bestaat uit twee sessies die al dan niet op dezelfde dag kunnen plaatsvinden: tijdens een eerste sessie worden enkele computertaken afgenomen, waaronder een taak om het niveau van expertise na te gaan. De tweede sessie bestaat uit de afname van een hersenscan, waarbij de deelnemer een computertaakje oplost. Beide sessies vinden plaats in Leuven, de eerste in de Tiensestraat nr. 102, de 2e in het UZ Gasthuisberg. Elke deelnemer ontvang een vergoeding van €70 en een compensatie voor verplaatsingsonkosten. 
Graag zouden wij u vragen deze oproep te verspreiden. Is het mogelijk om deze oproep ook op jullie website te plaatsen? In bijlage vindt u een flyer (in foto- en in pdf-formaat) met alle informatie.

Voor meer informatie of indien u interesse heeft om deel te nemen kan u mij bereiken op 016/ 37 32 78 of op farah.martens@ppw.kuleuven.be.

Farah Martens
Lab of Biological Psychology
KU Leuven


Tentoonstelling "Kristallen Verhelderd"
Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschap

Tentoonstelling "Kristallen Verhelderd"

naar aanleiding van het "Internationaal Jaar van de Kristallografie" organiseert het "Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschap" van 10 oktober 2014 tot 30 april 2015 een tentoonstelling getiteld "Kristallen Verhelderd".
In het historisch kader van de kristallografie aan de Universiteit Gent krijgt de bezoeker meer informatie over de pioniers van de moderne kristallografie. Daarnaast tonen de talrijke voorbeelden uit ons dagelijks leven dat kristallografie veel meer is dan het beschrijven van een kristalvorm. Anders gesteld: de tentoonstelling levert de bezoeker een heldere kijk op het kristallografische onderzoek, en haar geschiedenis in en buiten de UGent.


boekbesprekingen
Raymond Dedeyne, Paul Tambuyser, MKA

Geregeld plaatsen we besprekingen van nieuw verschenen boeken op onze boekennieuws pagina.

Recent toegevoegde besprekingen:

- Kristalmorfologie
- Pyromorfit, Mimetesit & Vanadinit
- What's So Misterious About Meteorites
- Minerals of Mexico
- What's So Misterious About Meteorites
- Nevada Jackpot
- 101 American Geo-Sites
- Kupfermineralien


Fluorescerende Mineralen van Belgische vindplaatsen
Richard Loyens, MKA

In 1991 nam Richard Loyens contact op met professor R. Van Tassel die aan de afdeling mineralogie van het Koninklijk “Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen” (KBIN) was verbonden. Zijn idee was om een lijst samen te stellen met alle in België gevonden mineralen die fluorescentie (kunnen) vertonen. Michel Deliens, de toenmalige conservator van de mineralenverzameling, gaf Richard de toelating om samen met bevriende fluorescentieliefhebbers, de verzameling Belgische mineralen van het KBIN op fluorescentie te onderzoeken.
Tienduizenden mineraalspecimens werden onderzocht en daaronder werden een 2500-tal fluorescerende exemplaren aangetroffen. Dit onderzoek is ondertussen afgesloten en de resultaten ervan zijn samengevat in de tekst fluo-België.pdf, hier te downloaden.


Nieuwe berichten voor deze pagina sturen naar


sitemap