keitof voor kids

voor de jeugdige verzamelaar van stenen en mineralen
 
Heb je interesse in stenen en mineralen, verzamel je ze of wil je er mee van start gaan, dan willen we je graag op weg helpen. Op onze Engelstalige pagina's staan er massa's links naar allerlei interessante pagina's op het web. Voor de jeugdige verzamelaar hebben we een aparte pagina met links for kids.
Heb je een smartphone, dan zijn er heel wat appjes over mineralen, gesteenten, geologie. We hebben ze samengevat op "apps voor de smartphone". Er zijn ook enkele Nederlandstalige apps ! Ken jij er nog die we niet vermeld hebben, laat het ons dan weten via kids@minerant.org
 

Ontdekkingstocht naar mineralogische straten

Veel mineralenvindplaatsen zijn er niet in Vlaanderen en Nederland. Toch heeft bijna iedere gemeente wel een of meerdere straten die naar mineralen in de breedste zin van het woord verwijzen.  Ga eens op ontdekkingstocht naar mineralogische straten in jouw buurt. Inspiratie vind je op deze website http://straat.mineralogie.be/index.html.  Er zijn zeker nog meer mineralogische straten te ontdekken, zeker als je in een 'gele' gemeente woont (zie kaarten op de website). Stuur dan een foto van het straatnaambord en de straat en eventuele anekdotes over de straat naar mka@minerant.orgdan wordt het toegevoegd op de website.
 

Tunnelwandelingen in de Rupelstreek

De Rupelstreek telt meer dan 44 tunnels onder de verbindingswegen. Het zijn unieke overblijfselen uit het steenbakkerijverleden. Door de tunnels werd de klei en de gedroogde bakstenen vervoerd met paard en kar of met kleine locomotiefjes tussen kleiput, machinehal en de ovens langs het water. 
Ze zijn zo uniek in het landschap dat deze wandelingen ze graag in de kijker zetten. 
Het zijn korte wandelingen van 4 tot 5 km - ideaal voor het hele gezin.
 

Minerant 2021

Bezoek zeker onze mineralenbeurs in september, meer info
Terugblik op Minerant 2019 met Interviews door Sanne Nuyts van jeugdige bezoekers van de mineralenbeurs Minerant
 

Gratis mineralen voor jonge verzamelaars

er zijn altijd gratis mineralen beschikbaar op de maandelijkse vergaderingen; zie programma
 

Wereld van Kina

(https://dewereldvankina.stad.gent/)
We bezochten met een groep jongeren het museum De Wereld van Kina in Gent.  Het is een echt dóe museum waar je zelf vulkanen kunt maken, heuse aardbevingen beleven, de continenten verschuiven, afdalen in het binnenste van de aarde, de eigenschappen van mineralen ontdekken, prachtige mineralen en edelstenen bewonderen en onderduiken in de feeërieke wereld van de  fluorescerende mineralen.  Kortom, echt kéicóóóól !
Arne (9j) schreef daarover "Ik ben met mijn oma en opa naar De wereld van Kina geweest. Het was heel mooi, vooral de mineralen. De fluoshow was echt indrukwekkend. Ook de kamer waar je kon leren hoe je mineralen kan herkennen was supercool. Ik heb heel veel bijgeleerd en als souvenir koos ik een stukje pyriet! 😊 "
Een filmpje van het bezoek vind je hier
.


Zélf vulkanen maken !


Vormen en kleuren van de mineralen


De eigenschappen van mineralen ontdekken


Kleuren in de wonderlijke wereld van de fluorescentie
 
 

NIET TE MISSEN

"onder de loep"
maandelijkse rubriek voor jong en nieuw in ons tijdschrift Geonieuws