Bart de Weerd

 
Bart de Weerd

Op jeugdige leeftijd was ik al geïnteresseerd in mooie glimmende stenen en fossielen. Pas veel later ben ik echt gericht mineralen gaan verzamelen met name door zelf te gaan zoeken en later ook mijn surplus aan specimens te ruilen met andere verzamelaars. 

De laatste jaren heeft die ruilmanie een grote vlucht genomen door de opkomst van internet. Het is nu heel makkelijk om in contact te komen met verzamelaars wereldwijd en de verzameling systematiekmineralen groeit dan ook gestaag.

Naast die systematiek verzameling heb ik een aantal speciale verzamelingen waarvan die uit de Lengenbach groeve, Binntal, Zwitserland, mijn grootste passie is. Daar komen vele mooie en zeldzame mineralen voor en het is nog steeds mogelijk om die in MM-MIN formaat te vinden. 

De groeve wordt ontgonnen door de Forschungs Gemeinschaft Lengenbach (FGL) welke financieel ondersteund wordt door de Verein Freunde Lengenbach (FGL) waar ik lid van ben. Door mijn jarenlange ervaring met Lengenbach mineralen heb ik het grote privilege gekregen om af en toe mee te helpen in de groeve. Dan zie je veel mooie specimens en leer je veel over de mineralogie van Lengenbach. Helaas wordt er alleen in de zomer gewerkt.

Ook uit de Lärcheltini-zone in het Binntal heb ik een speciale verzameling. Hier worden naast de klassieke mineralen, zoals anataas, magnetiet en monaziet, de laatste jaren de zeldzame arsenaten zoals fetiasiet, graeseriet, asbecasiet en cervandoniet gevonden. Op de foto hierboven ziet U mij in een arseenrijke kluft op Gorb waar ik o.a.graeseriet en fetiasiet gevonden heb.

Hieronder een aantal Lengenbach specimens welke in mijn verzameling zitten.
Als U meer Lengenbach specimens wilt zien die in mijn verzameling zitten kijk dan op http://home.wxs.nl/~bartdw

de Lengenbachgroeve
de Lengebachgroeve, Binntal, Wallis, Zwitserland


lengenbachiet, Lengenbach
lengenbachiet, Lengenbach


bariet, Lengenbach
bariet, Lengenbach


marriet, Lengenbach
marriet, Lengenbach


binniet en realgar, Lengenbach
binniet en realgar, Lengenbach


sfaleriet op binniet, Lengenbach
sfaleriet op binniet, Lengenbach


sfaleriet tweelingkristal, Lengenbach
sfaleriet tweelingkristal, Lengenbach