Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Met de hulp van Mindat: PARGASIET VAN ???????

Een verhaal van Paul Mestrom

image
Pargasiet kristal, beeldbreedte 6 mm

Etiketten bij mineralen bevatten af en toe foute informatie. Soms is, juist door de combinatie van fouten, met de nodige moeite toch te achterhalen om welk mineraal of om welke vindplaats het gaat. Dit verhaal is daar een illustratie van.

Bij mijn aanwinsten van 2023 zat een stukje waar op het etiket stond: Pargasite, Yuan Yang, Cina.
Ik nam aan dat het ging om een stukje uit China en zocht dus op Mindat bij pargasite naar de vindplaats Yuan Yang. Geen resultaat!
Bij mijn tweede poging zocht ik de vindplaats Yuan Yang in China. Ook geen resultaat! Dat maakte het specimen tot een tamelijk dubieus stukje.
Toen ik het etiket nog eens goed bekeek, zag ik dat ook fluoro-canilloite als naam van het mineraal vermeld stond, maar die was stevig doorgestreept. Vaag begon er een belletje te rinkelen. Ooit had ik ergens gelezen dat er iets aan de hand was met die twee namen.
Daarom besloot ik bij Mindat maar eens te gaan kijken bij fluoro-canilloiet. Bij de vindplaatsen vond ik:

image

Het verschil tussen het Yuang Yang van Mindat en het Yuan Yang van mijn etiket was maar één letter. Yuang Yang was dus vast de bedoelde vindplaats.
Toen ik vervolgens op Mindat naar die vindplaats ging kijken, vond ik:

image

De volgende stap was dan maar eens bij die vindplaats gaan kijken. Ik vond er veel foto’s van pargasiet die heel erg leken op mijn exemplaar. Bovendien las ik er:

image

Uiteindelijk kon ik dus mijn specimen voorzien van een etiket met de (met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid correcte) tekst:

Pargasiet, Lục Yên District, Yên Bái Province, Vietnam