Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Epidoot “Am Faden”

Een verhaal van Paul Mestrom

image
Epidoot, 2,5 cm kristal met “Faden”, Skardu, Gilgit-Baltistan, Pakistan

Kwarts kennen we in talloze variëteiten. Een daarvan is wat in het Duits zo mooi “Fadenquartz” heet. Het zijn heldere kwartskristallen waar een troebele zone als een draad (“Faden”) doorheen loopt.
Lange tijd waren degelijke kristallen alleen uit de Alpen bekend. Pas in 1998 kwamen er mooie exemplaren uit Pakistan op de markt. Het zijn voor kwartsliefhebbers zeer gezochte en gewaardeerde verzamelstukken. Ook ik was er aardig door gefascineerd. Zelf heb ik ooit één klein exemplaar gevonden in het Binntal. Twee mooie grotere exemplaren kocht ik op een mineralenbeurs in Davos. Een foto daarvan onder dit verhaal.
Over het ontstaan van dergelijke kwartsen is het nodige te lezen in het fameuze boek “Bergkristall” van Rudolf Ryckart (ook aanwezig in onze onvolprezen bibliotheek!).

Dergelijke draden in kristallen kende ik niet van andere mineralen. Ze komen in andere mineralen dan kwarts waarschijnlijk zeer zelden voor. Ik was dan ook behoorlijk verrast toen ik op internet bij e-Rocks een epidootkristal met “Faden” tegenkwam. Dat was op 1 september 2022. De startprijs was $10 en er was inmiddels $12 geboden. Dat vond ik niet veel en daarom besloot ik er maximaal $15 op te bieden. Kennelijk was er weinig belangstelling, want ik kreeg de steen voor $13.
Zoals gezegd, dat was op 1 september. Toen de steen een maand later nog niet gearriveerd was, nam ik contact op met de handelaar, Himalaya Hindukush Minerals in Peshawar, Pakistan. Die meldde dat het pakje inmiddels in Nederland moest zijn. Ik kreeg de track&trace code, maar die werkte niet. Ik begon dus te vrezen dat ik te maken had met een niet zo betrouwbare handelaar. Hij bood echter alternatieven aan, en toen dat niet werkte besloot hij het betaalde bedrag (inclusief verzendkosten!) terug te betalen.
Kennelijk dus toch een betrouwbare handelaar. Dat past bij de titel van een boek dat ik vaak citeer: De meeste mensen deugen! Die overtuiging heb ik zelf ook, en leven met vertrouwen en af en toe teleurgesteld worden is in mijn optiek te verkiezen boven een leven vol wantrouwen.

Met die terugbetaling leek het verhaal ten einde, tot ik begin februari een mailtje kreeg van de Nederlandse douane. Er lag daar een pakje voor me uit Pakistan waar ik nog invoerrechten ( €8,59) voor moest betalen. Ik heb dat gedaan, en op 12 februari, ruim vijf maanden na de koop, kon ik eindelijk genieten van deze mooie epidoot.

Dit verhaal bevestigt dat de meeste mensen deugen en dat handelaren vaak meer vertrouwen verdienen dan de posterijen.

Literatuur:
  • Rudolf Ryckart: Bergkristall, Form und Schönheit alpiner Quarze, Ott Verlag Thun, 2e druk, 1977, ISBN 3-7225-6249-X
  • Rutger Bregman: De meeste mensen deugen, De Correspondent BV, ISBN 9789082942187


image
Kwarts, 4,5 cm kristalgroep met “Faden”.
Piz Scalottas, Lenzerheide, Vaz/Obervaz, Albula, Graubünden, Zwitserland
(in 1999 gekocht in Davos voor 10,- Zwitserse Frank)