Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Een bijzondere arthuriet

Foto's en verhaal Paul Mestrom

Image
Arthuriet, 0,5 mm kristallen
Majuba Hill Mine, Antelope Mining District, Pershing County, Nevada, USA


In 2017 maakte ik een reis naar de mineralenbeurs van Tucson. Eigenlijk is de omschrijving “de mineralenbeurs” volkomen fout. In feite zijn het meer dan 40 beurzen die in een periode van ruim drie weken gehouden worden in verschillende locaties in de stad.
Ik schat dat er dat jaar in totaal meer dan 5000 standhouders aanwezig waren!

Voor ik naar Tucson zelf ging, bezocht ik de Pacific Micromounters Conference in Redlands. Dat was een geweldige belevenis, een feest voor iedere micromounter.
Naast een aantal zeer boeiende lezingen was er volop gelegenheid contacten te leggen met de andere bezoekers, waaronder meer dan 10 mensen waar een mineraal naar genoemd was. Een daarvan was Al Wilkins, die een zeer goede Wild-microscoop voor me opgesteld had.
In een aparte ruimte stonden de zogenaamde give-away-tables met gratis materiaal. Daar zaten heel veel mooie en zeldzame mineralen bij. Dankzij de microscoop van Al kon ik er een groot aantal fraaie stukken uit halen. Zo kwam ik in het bezit van zeker 10 mineralen die ik nog niet in mijn collectie had.

In Tucson (ik was daar bijna twee weken) bezocht ik in het gebouw van de Main Show een paar keer de “Micromounters Playroom”. Dat was een kamer die propvol stond. Aan een van de lange kanten stonden een paar tafels met “give-away-minerals” (hier van mindere kwaliteit dan in Redlands). Aan de kopse kanten stonden ladekastjes met mineralen die voor spotprijsjes te koop waren. In het midden stond een langwerpige tafel met plaats voor een tiental microscopen.
Ook Al Wilkins was er, en hij had zijn Wild-microscoop weer voor me opgesteld. De meeste tijd werd besteed aan het vertellen van verhalen en het ruilen of weggeven van mineralen.
Als dank voor het lenen van zijn microscoop, had ik Al een doosje met 9 mineralen van Lengenbach gegeven, voornamelijk mineralen met Lengenbach als type lokaliteit. Dat werd erg gewaardeerd, zo zeer zelfs dat ik minstens 20 stukjes bij hem moest uitzoeken. Daarbij was een bijzonder mooi en vrij zeldzaam mineraal dat ik nog niet in mijn collectie had, arthuriet: CuFe3+2(AsO4)2(OH)2 · 4H2O
Je ziet het op de foto hierboven.
Voor mij zal de herinnering aan Al Wilkins altijd aan dit stukje verbonden blijven.

Het mineraal dat naar hem genoemd was, Alwilkinsiet-(Y), had hij overigens niet voor me.
Later kon ik dat elders niet al te duur bemachtigen.


image
De “vergaderzaal” van de Pacific
Micromounters Conference in Redlands in 2017.
image
Met Al Wilkins in de “Micromounters Playroom” in Tucson.
Door het raam kijk je uit over een klein stukje van de “Main Show”.