Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Fantoom-clinochloor van Felskinn

Foto's en verhaal Paul Mestrom

Image
1 mm fantoom-kristal van clinochloor met vesuvianiet, Felskinn, Saas-dal Wallis, Zwitserland

In de zomer van 2002 brachten mijn vrouw en ik onze vakantie door in het Saas-dal in Zwitserland. We maakten er talloze prachtige wandelingen.
We bezochten natuurlijk ook het super toeristische stadje Saas Fee. Je hebt daar, op ongeveer 1800 meter hoogte, een prachtig uitzicht op maar liefst 13 bergen van meer dan 4000 meter hoogte, waaronder de Dom, met 4545 meter de hoogste berg waarvan ook de voet volledig in Zwitserland ligt. De gletsjers die aan de voet van die bergen liggen maken het wat mij betreft tot een van de mooiste plaatsen van de Alpen.

Wandelend door de straatjes van dit autoloze plaatsje zag ik bij verschillende winkeltjes mineralen uitgestald. Het was over het algemeen te droevig om te bekijken en bovendien veel te duur. Er was echter één uitzondering. Bij een hotel lagen op een tafeltje bij de ingang prachtige stukjes met diopsiet, clinochloor, vesuvianiet en meer moois. Prijzen stonden er niet bij. Ik zocht een mooi stukje uit en liep naar binnen om te informeren naar de prijs. De serveerster die ik aansprak vertelde me dat alleen de eigenaar dat wist. Ze zou hem wel even voor me roepen.
Het was Peter Welti, hotelbaas en “Strahler” in zijn vrije tijd. Hij had een klein boekje geschreven over de mineralen van de omgeving van Saas-Fee: ABENTEUER VESUVIAN, Mineralientouren um Saas-Fee.
Toen hij hoorde dat ik mineralen verzamelde en elk jaar naar Binn ging om daar, als het weer het toeliet, met een tentje naar de Wannigletsjer te gaan, vertelde hij uitvoerig over zijn recente vondsten. Het steentje dat ik uitgezocht had (een mooie granaat) was daar onderdeel van en kostte niet veel. Hij vertelde me precies waar ik moest zijn om dat materiaal ook te vinden. Ik moest met de kabelbaan omhoog richting Felskinn en een station eerder, bij Morenia, uitstappen. Vervolgens links van de gletsjer over de morene 220 meter omhoog tot ongeveer halverwege Felskinn. De goede blokken zou ik dan vanzelf wel zien. Met wat geluk zou ik ook een spleet met zijn gereedschap vinden en dat mocht ik gerust gebruiken . . .

Een paar dagen later wilde mijn vrouw een rustdag op de camping. Voor mij de ideale gelegenheid om in mijn eentje op jacht te gaan naar mineralen. Tegen elf uur in de ochtend stapte ik bij Morenia uit en ging op zoek. Wat Peter Welti verteld had klopte helemaal en de buit was fantastisch. In no time zat mijn rugzak vol met mooie stukken, zodat ik eerder dan verwacht weer terug was op de camping. Mijn vrouw vroeg verbaasd waarom ik zo vroeg terug was. Mijn antwoord was simpel: de rugzak was vol!

Weer thuis werd de buit uitvoerig bestudeerd. Mooie veuviaan, diopsiet, epidoot, grossulaar en clinochloor. Bij die clinochloor zat een helder exemplaar met fantoom. Ik vond het zo mooi dat ik het in 2005 fotografeerde en de foto in 2006 op mindat zette. Het werd in december 2007 Mindat photo of the day: https://www.mindat.org/photo-81548.html
De foto is overigens gemaakt in het tijdperk dat we (ik in elk geval) nog geen idee hadden van “stacking”! Het is dus nog een ouderwetse “single shot” foto!

Hieronder nog een paar foto’s van mineralen van deze mooie vindplaats.

image
Vesuvianiet
helder geelgroen vlakkenrijk kristal van 1,6 mm
image
Diopsiet
kristallen tot 3 mm (detail van een handstuk van 5 cm)