Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een opmerkelijk verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Yugawaralietvondst in 20 jaar geleden opgeraapte steen

Foto's en verhaal Henk Smeets


Image
Yugawaraliet, 4 mm kristal, Laufás, IJsland

In het jaar 2000 brachten mijn echtgenote en ik onze voorjaarsvakantie door in IJsland, zo tegen het einde van de winter, maar met nog steeds bevroren meren en watervallen.
We waren eerst een paar dagen in Reykjavik, en vlogen daarna verder naar Akureyri in het uiterste noorden, vlak onder de poolcirkel. Daar maakten we meerdere dagtochten met onze huurauto en kwamen we terecht in een regio rond een dorpje genaamd Laufás.
Daar bleek een groot aantal plaatsen, gewoon langs de weg, letterlijk bezaaid te zijn met zeolieten. Van een echte vindplaats kun je daar eigenlijk niet spreken. Het meegenomen materiaal komt van de overkant van de weg pal tegenover de huisjes op onderstaande foto.

Image
De in 1865 gebouwde turfhuisjes van Laufás anno 2000

In die tijd was ik een tamelijke beginner op het gebied van mineralen, dus die vondsten hebben jaren in een kast gelegen zonder dat ze veel aandacht kregen. Vorig jaar, dus pas twintig jaar later, heb ik ze eens echt goed bekeken en ten dele gefotografeerd. De mineralen uit het specifieke gebied zijn bij mijn weten nergens beschreven, de determinatie is van mijzelf, puur visueel en dus niet 100% zeker.
Een van de betere vondsten, zo blijkt twintig jaar later, is deze yugawaraliet, die ik graag laat zien. Tot de verdere vondsten hoorden analciem, apophylliet, cowlesiet, levyn, mordeniet en thomsoniet. Foto’s daarvan vind je op mijn website:
https://www.tomeikminerals.com/iceland/

Tot slot nog een kaartje waarop te zien is waar Laufás ligt :

Image