Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een opmerkelijk verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Mimetiet in waaiers

Foto en verhaal Paul Mestrom


Mimetiet, Singer Mine, Goodsprings Mining District, Spring Mountains, Clark Co., Nevada, USA, beeldbreedte 8,7 mm

Op mijn bucket-list stond lange tijd een bezoek aan de fameuze beurs van Tucson.
In 2017 kon ik dat punt afstrepen. Met Herwig Pelckmans als “reisleider” werd het een geweldige reis van ruim drie weken met vele hoogtepunten.
Het eerste was het driedaagse bezoek aan de PMC, de Pacific Micromounters Convention. Een onderdeel daarvan was een kaptocht met bijzondere vondsten naar de Blue Bell Mine, zie Geonieuws 2018 nr. 9.
In Tucson zelf besteedden we de meeste tijd uiteraard aan het bezoeken van de nodige “Shows” en lezingen.
Één dag ruimden we in voor een kaptocht met John Meek als gids. We bezochten verschillende plaatsen in de hoop zeldzame kopermineralen en seleniummineralen te vinden. De buit viel helaas niet mee: matige “gewone” kopermineralen en in plaats van seleniummineralen wat matig gevormde descloiziet en mottramiet. Qua mineralen een verloren dag dus, maar als onderbreking van al die drukke dagen vol bezoeken aan beurzen en luisteren naar boeiende lezingen toch wel aangenaam.
Kennelijk voelde John het een beetje als zijn fout dat we niet meer gevonden hadden, want een jaar later, in 2018 dus, gaf hij aan Herwig een doosje mineralen dat voor mij bestemd was. Dat doosje bereikte me weer bijna een jaar later, in 2019 dus. Nog een jaar later, in 2020 dus, kwam ik er eindelijk toe dat materiaal eens goed te bekijken.
Het materiaal is afkomstig van de Singer mine, Goodsprings Mining District, Clark Co., Nevada, USA. Een van de mineralen die ik er in vond was het zeldzame iraniet (helaas niet meer dan twee micromounts).
Heel opmerkelijk vond ik de mimetiet die er bij zat: geen “gewone” zeskante zuiltjes met mooie topvlakjes, maar waaiers op matrix. Zo had ik dit mineraal niet eerder gezien. Reden genoeg dus om er een foto van te maken en die met jullie te delen.