Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Corona-stilbiet via internet

Foto's en verhaal Ineke Van Dyck


Stilbiet, Upper New Street Quarry, Paterson, Passaic Co., New Jersey, USA
Afmeting: 4 × 7.5 × 4.8 cm, grootste kristal 3,5 cm


Wat doet een mineralenverzamelaar in tijden van Corona als alle mineralenbeurzen geannuleerd zijn en je je kot niet uit mag? In mijn geval: eens op het internet rondstruinen. De prijzen voor mineralen op internet vind ik vaak aan de hoge kant, en dan komen er meestal nog eens aanzienlijk wat portkosten bij. Dat is wat me tot nu toe tegenhield om online te kopen/op een veiling te bieden.

Tot ik eind juni dat stukje tegenkwam van Paterson USA op een veiling van E-rocks. Een stilbietstrikje, een stukje van ± 40 jaar oud. Small cabinet (4 × 7.5 × 4.8 cm), grootste kristal 3,5 cm. Nu heb ik al wel stilbiet van Paterson, maar een “bowtie”, die had ik nog niet. Zou mooi in m’n verzameling passen en stond nog op z’n beginwaarde (15 USD), terwijl er nog maar 2 dagen te gaan waren. Even nagekeken: de verkoper woont in de USA en de verzendingskost was 18 USD. Dat maakte samen toch al 33 USD, dus mocht het stukje niet veel duurder meer gaan… Na rijp beraad stelde ik een maximum bod in van 21 USD met het goede voornemen om daar zeker niet boven te gaan. Dan was het nog enkele dagen afwachten. Op 30 juni zat ik om 10 minuten voor middernacht in spanning naar mijn computerscherm te turen. De prijs stond nog steeds op 15 USD. Einde veiling om klokslag middernacht nog steeds geen bod, maar dan komt er 10 min. extra tijd bij en in die tijd begon de prijs te stijgen. Plots een bod van 17 USD, dan eentje van 19 en uiteindelijk haalde ik het met mijn bod van 21 USD net. Onmiddellijk na de veiling kreeg ik al een mail van E-rocks en stuurde ik een mailtje naar de verkoper. Meteen daarna kreeg ik al antwoord van Richard “Dick” Ertel. Ik had hem ondertussen al eens opgezocht op internet. Dat leek me het veiligst, want eerst betalen (ter info op internet gebruik ik bijna uitsluitend Paypal) en dan pas mineralen opgestuurd krijgen, houdt toch ook wel een risico in. Ik vond zijn website arrowwoodminerals.com waarop staat dat hij enkel mineralen uit zijn eigen collectie verkoopt omdat hij die aan het “downsizen” is. Zag er heel wat mooie mineralen, vaak ook tegen redelijke prijzen.

Een dag na de veiling vertrok het stukje vanuit Virginia USA naar België. Dick gaf me een tracking code en verwittigde me dat het door de COVID-19 wel tot 60 dagen kon duren voor het in Temse zou raken. Maar na 14 dagen (waarvan 4 dagen verblijf bij de Belgische douane, gelukkig zonder extra kosten) was het al hier.
Het stukje voldoet volledig aan wat ik ervan verwachtte, aan de hand van de beschrijving en de foto’s online. Heb dan nog een mailtje naar Dick gestuurd om te vragen of ik de online foto’s mag gebruiken voor mezelf of publicatie op internet of gedrukte media (Facebook, Mindat.org, minerant.org, Geonieuws, …). Hij gaf daar meteen de toestemming voor.
Vandaar dit “mineraaltje met een verhaaltje”.