Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Rhodochrosiet uit Peru

Foto's en verhaal Hendrik Zijlstra


Rhodochrosiet, Peru, beeldbreedte ongeveer 12 cm

Het is september 2013 en ik ben met groepsreis in Lima, Peru. Met een beetje organiseren onttrek ik me aan het groepsprogramma dat toch al vroeg zou eindigen. De reden: ik wilde het Museo des minerales Andrés del Castillo bezoeken. Met een taxi ga ik naar en van het museum, niet onhandig gezien de veiligheidssituatie in grote delen van de stad. Het museum ligt in een prachtig koloniaal pand in het centrum nabij het Plaza San Martin om precies te zijn: Jr. De La Unión 1030. In deze omgeving van dit plein voel ik me geenszins bedreigd en lijkt alles veilig.

Het museum bezit een prachtige collectie waarvan de bijgevoegde foto een slap aftreksel is. Stukken van 30 tot 50cm vol prachtige kristallen waren geen uitzondering. De website https://www.madc.com.pe geeft een goede indruk van wat er in dit museum valt te genieten. Het museum kent een mooie opzet met een zaal met topstukken, waaronder bariet, pyriet, chalcopyriet en kwartsen. Daarnaast is er een systematische verzameling van de hoofdgroepen mineralen volgens Strunz en een opstelling van de verschillende kristalvormen met mooie Peruaanse voorbeelden en er is een afdeling met prachtige kleinere stukken van mineralen zoals rhodochrosiet, augeliet en hübneriet. Aan het eind van de bezichtiging is er natuurlijk een museumwinkel met destijds acceptabele prijzen.

En mocht een eventueel aanwezige echtgenoot niet in mineralen geïnteresseerd zijn: geen probleem. Er is naast de collectie mineralen nog een tweetal andere collecties: Peruaanse keramiek en textiel die overigens ook door mij met veel interesse werden bekeken. Ook hiervan staan foto’s op hun website. Helaas bij alles is de tekst en uitleg in het Spaans. Voor de mineralen is dat overkomelijk. Al met al een museum naar mijn smaak, overzichtelijk en niet te groot.


bariet, 35 x 30 cm


pyriet, meer dan 20 cm

pyriet, 35 x 25 cm


Peruaanse (Inca) keramiek