Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Kijk, scharrel, vind !

Een verhaal van Hugo & Paul Bender


Granatenkogel in het Gaisbergtal, Ötztal, Tirol, Oostenrijk
Vondst Paul Bender, foto en collectie Hugo BenderIn het Ötztal (Tirol) is maar één mineralenvindplaats die naam waardig, namelijk de Granatenkogel in het Gaisbergtal. De eigenlijke vindplaats is de Granatenwand/kogel boven de Gaisbergferner (Ferner = gletsjer in het Tirools) en is niet zo gemakkelijk te bereiken. De gletsjer is wel zo vriendelijk een massa materiaal mee naar beneden te brengen. Op zomerse dagen staan hele families aan het einde van de gletsjer te hameren in de rotsblokken op zoek naar de almandienkristallen die daar onuitputtelijk voorkomen. De rotsen die hier liggen zijn echter niet zo ideaal om mooie kristallen uit te halen. Het gesteente is hard en breekt meestal door de kristallen. De betere vondsten kan men doen in het glimmer/biotietschiefergesteente waar de granaten met wat geduld kunnen uitgeprepareerd worden. Dat gesteente overleeft de reis door de gletsjer zelden maar de kristallen zijn er dan wel op natuurlijke wijze uitgeprepareerd en liggen los in de modder. Niet dat het hier een tapijt aan kristallen is maar toch ...

We bezochten de vindplaats voor het eerst in 1981. Na wat rondscharrelen had Paul prijs : 2 door elkaar gegroeide kristallen van elk zo’n 4 cm (foto onderaan). In 2019 wilden we dat kunstje nog eens overdoen. Waar de gletsjertong in ’81 zich in de nabijheid van het pad naar de ‘Hohe Mut’ bevond, was het nu ruim een kilometer verder wandelen om tot aan het afsmeltende ijs te geraken. Zoals voorheen waren de hamerende families (volgende generatie !) weer present én werkte het scharreltruckje ook nu weer : een los 5 cm groot kristal lag gewoon op ons te wachten in de modder (zie foto boven).

Moraal van het verhaal – zoals op alle vindplaatsen - kijk eerst eens goed rond voor je hamer en beitel bovenhaalt ! Merkwaardig toeval (?) zowel in 1981 als in 2019 bezochten we de Gaisbergferner op 4 augustus. De gletsjer is langs een gemakkelijke wandelweg te bereiken, een absolute aanrader is echter de lift naar ‘Hohe Mut’ te nemen en van daaruit over de kam naar de gletsjer af te dalen en door het dal terug te keren – een fantastisch panorama over Gaisberg- en Rotmoosferner (daar is trouwens ook granaat te vinden) is dan uw deel. Haast u wel voor dat de gletsjers helemaal verdwenen zijn !

Vergroeide almandienkristallen, Gaisbergferner, vondst 1981.
ondst Paul Bender, foto en collectie Hugo Bender


Zicht vanop Hohe Mut, links Granatenkogel en Gaisbergferner,
rechts Rotmoosferner – 2019