Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Een bos van dufrénoysiet

Foto's en verhaal Paul Mestrom


Dufrénoysiet naalden-bos op dufrénoysiet, beeldbreedte 7 mm
Lengenbach, Binntal, Wallis ZwitserlandEen poosje geleden werd me gevraagd te een mineraal uit een basaltgroeve te onderzoeken. Al snel bleek het te gaan om een carbonaat. Tot de mogelijkheden behoorde onder andere dolomiet.

Om mijn testresultaten goed te kunnen beoordelen, wilde ik de test ook uitvoeren met dolomiet waarvan ik zeker wist dat het inderdaad dolomiet is.
Daarom ging ik op zoek naar een stukje dolomiet van Lengenbach.
Om die niet af te hoeven prutsen van een van de stukken uit mijn collectie dook ik mijn garage in om daar te zoeken tussen de restanten die in eerste instantie niet de moeite waard hadden geleken, maar om een of andere duistere (?) reden toch ook niet bij het afval terecht gekomen waren.

Ik vond een mooie brok waar ook nog een zwarte plek op zat. Omdat zwart bij Lengenbach vrijwel altijd staat voor sulfozout, kon ik het natuurlijk niet laten die plek even onder de microscoop te leggen. Daar zag ik dat er wellicht nog een holte achter zat.
Met mijn stenenbreker opende ik die snel en toen kwam er een mooie verrassing tevoorschijn: een bos van naalden van dufrénoysiet, groeiend uit een kristal van . . . dufrenoysiet. Ik werd door deze steen zo te zeggen het bos ingestuurd.
Meestal is zoiets vervelend, maar dit keer dus niet!

En de moraal van dit verhaal?
Voor mooie vondsten kun je niet alleen terecht in je eigen collectie, maar zelfs in je afval!