Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Duizend beren en granaten

Verhaal Paul Tambuyser


lmandien kristal in schist (beeldbreedte 4,5 cm),
Bella Vista Mine, Mitkof Island, Alaska, USA,  
(foto Paul Mestrom)


Als je met je eigen ogen wil zien hoe beren zalmen vangen dan moet je naar Alaska. Daarom hadden we met een aantal Amerikaanse vrienden afgesproken en in juli 2015 gingen we naar het zuidoosten van de grootste staat van de USA. Beren te zien krijgen, was niet moeilijk, in tegendeel en ze zien zalmen vangen al evenmin.


beer op zalmenjacht, Neets Bay, Alaska, foto Paul Tambuyser


Maar omdat ons groepje bestond uit geologen en mineralogen moest er toch ook wat met stenen gedaan worden. Bekend in die regio is Wrangell-Island waar je almandien granaten kunt vinden. Die formatie loopt van het Wrangell-Island naar het Mitkof Island en op dat laatste zouden we met de boot aanleggen. We contacteerden de eigenaar van de Bella Vista Mine en tegen vergoeding bracht hij ons naar de ontsluiting waar we naar hartelust granaten konden zoeken.

De donkerrode doorschijnende almandienkristallen komen er voor in een zilverkleurige schist en hebben een diameter van 5 tot 12 mm, met uitschieters van wel 20 mm. Almandien kristalliseert uit in het kubisch stelsel, net zoals de meeste mineralen uit de granaatgroep. De morfologie is een combinatie van dodecaëder en trapezoëder.


de granaatkristallen zijn een combinatie van dodecaëder en trapezoëder (tekening gemaakt met behulp van VESTA)Beide vormen, dodecaëder (d) en trapezoëder (t), zijn duidelijk zichtbaar op alle kristallen die we op deze vindplaats verzamelden. Ter illustratie nogmaals het kristal van de foto uitvergroot en links ervan de (geïdealiseerde) tekening van datzelfde kristal met beide vormen daarop aangeduid.links een geïdealiseerde tekening van het kristal op de foto rechts. De dodecaëdervlakjes zijn rood gekleurd en de trapezoëdervlakjes paars


Meer informatie over de Bella Vista Mine vind je op Mindat

Nogal wat Amerikanen kiezen ervoor om een gepersonaliseerd nummerbord op hun auto te hebben. Ook de eigenaar van de Bella Vista claim heeft zo zijn aangepast nummerbord:


gepersonaliseerd nummerbord, foto Regina Tambuyser