Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

chalcetist?

Foto's en verhaal Paul Mestrom


Druiventros-Chalcedoon, 4 cm groep
Mamuju, Sulawesi, Indonesië


Een van de mineralen die in 2017 in Tucson als “sensationeel”, “bijzonder”, “zeldzaam” en “nieuw” te koop werden aangeboden was paarse kwarts die als chalcedoon aangeprezen werd. Als gevolg van de vorm van de aggregaten werden de stukken ook wel aangeprezen als “druiventros-chalcedoon” (“grape chalcedony”) en “druiventros-agaat” (“grape agate”). De stukken waren afkomstig van Mamuju, Sulawesi, Indonesië.

Ik zag het materiaal al op de eerste dag van mijn bezoek aan Tucson en vond het wel mooi, maar de prijzen vond ik niet zo mooi. Het ging per slot van rekening om een tamelijk gewoon mineraal in een voor dat mineraal niet ongewone kleur. De termen “sensationeel” en “bijzonder” vond ik dus niet zo heel erg op zijn plaats.

De volgende dagen kwam ik het materiaal op veel plaatsen weer tegen en overal ging het om tientallen of vaak zelfs honderden stukken. De term “zeldzaam” vond ik daardoor op zijn zachtst gezegd nogal overdreven.

De term “nieuw” bleek ook al niet op zijn plaats, want het materiaal werd al in 2015 op de markt gebracht. Het was ook volop te bewonderen in St. Marie in 2016.

De termen agaat en chalcedoon zijn al net zo dubieus. Als je goed kijkt zie je met het blote oog al de schittering van kristalvlakjes. Met de loep is duidelijk te herkennen dat het om kwarts kristalletjes gaat. Dan is de term chalcedoon (crypto-kristallijne kwarts) dus niet op zijn plaats. Gewoon amethist is eigenlijk een betere aanduiding, maar dat vonden/vinden de handelaren kennelijk geen goed idee. Je zou dan geneigd kunnen zijn dit materiaal te vergelijken met de “klassieke” amethisten uit Brazilië en Uruguay. Dat zou de marktwaarde waarschijnlijk geen goed doen.

Zoals gezegd, de prijs van het materiaal vond ik ook al niet zo aantrekkelijk. Voor stukken van 15 tot 20 cm werden al snel prijzen van $100 tot $500 gevraagd. Helemaal geschokt was ik toen ik bij het schrijven van dit stuk nog wat prijzen op internet zocht. Bij een van “grote” Amerikaanse handelaren vond ik een stuk van bijna 20 cm voor $18.500,-! Elders vond ik stukken van 8 tot 12 cm voor $300,- tot $800,-. Voor kleine stukjes betaal je ook al vlug $50,- tot 100,-.

Tijdens mijn bezoek aan Tucson wilde ik natuurlijk wel een paar mooie souvenirs meenemen. Omdat ik het beschreven materiaal wel echt mooi vond ging ik op zoek naar iets betaalbaars. Uiteindelijk, na veel zoeken, kwam ik terecht bij het hierboven afgebeelde stuk. De vraagprijs was $8,- en ik kreeg het na wat onderhandelen mee voor $5,- Ik ben er heel blij mee.