Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Beestachtig mooie heulandiet

Foto's en verhaal Paul Mestrom


Heulandiet, 4 cm groep,
Grootberg, Khorixas District, Kunene Region, Namibië


In september 2016 maakte ik met mijn vrouw een prachtige reis door Namibië. Ik schreef daar al eerder over. Het was beslist geen mineralen-reis, maar hield ik natuurlijk toch wel mijn ogen open voor mogelijkheden, want voor je het weet struikel je daar over een mooie kei!

We reisden met een fourwheeldrive het land door en sliepen meestal in lodges. Bij Grootberg hadden we echter gekozen voor een “bushcamp”, een kamp met echte tenten (zie foto onderaan). We stonden midden in de wildernis met onze gids en een helper/kok. Er waren meer tenten, maar wij waren de enige toeristen op dat moment.

Toen ik de omgeving van het kamp wat verder wilde gaan verkennen kreeg ik meteen te horen dat ik niet te ver van het kamp weg moest lopen in verband met het wild dat er in de buurt was. Aangezien ik al heel snel grote brokken steen met mooie zeolieten vond voelde ik ook weinig neiging dat te doen. Frustrerend was dat ik geen gereedschap had om de mooie stilbiet en heulandiet die ik vond van die grote brokken af te kappen. Desondanks kon ik wel wat aardige stukken van acceptabel formaat opzij leggen.

Wat het wild betreft had ik alleen gedacht aan de schuwe beesten die we al eerder in de buurt gezien hadden zoals zebra’s, kudu’s en impala’s, maar tegen etenstijd moesten we plotseling de landrover in omdat er leeuwen gesignaleerd waren. Na een korte rit kwamen we daar vlak bij. Zolang je in de auto blijft is er niets aan de hand en zo konden we de beesten op ons gemak bekijken en foto’s maken (zie foto onderaan).

De volgende ochtend bleek uit sporen dat de leeuwen die nacht vlak voor onze tent gelopen hadden. Toen ik bedacht dat ik er twee keer uit geweest was om een plas te doen vond ik dat toch niet zo’n fijn idee. De volgende nacht sliepen we daarom toch maar weer in een lodge in plaats van in ons tentje.
Gelukkig kon ik wel nog wat mooie zeolieten meenemen. Ik noem ze voortaan ”beestachtig mooi”.

Bushcamp bij Grootberg en leeuw vlak bij ons kamp:
 

Te grote brokken vol beestachtig mooie stibiet en heulandiet: