Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Niet gezocht en toch gevonden 4: monaziet-(Ce)

Foto's en verhaal Paul Mestrom


1,4 mm kristal van monaziet-(Ce)
Gries-gletsjer, boven de Griessee, Ulrichen, Goms, Wallis, Zwitserland


Afgelopen augustus (2017) ging ik, zoals gewoonlijk, weer met mijn zwager Theo naar Binn. Het weer werkte mee, maar dit keer zorgde mijn linker knie er voor dat een grote tocht met de tent er niet in zat. Daarom planden we een paar tochten waarbij we niet zo veel en lastig hoefden te klimmen.

Op de camping troffen we onze goede vrienden Ernst en Marianne. Ze waren naar de Gries-gletsjer geweest, hadden daar mooie kwarts gevonden en nodigden ons uit daar samen met hen naar toe te gaan.
Doordat het ijs van deze gletsjer steeds verder smelt, komen daar zones vrij met spleten waar mooie kwarts in kan zitten. Dat zagen we wel zitten!
Ernst zei dat het een “vlakke” wandeling van een dik uur zou worden. Het bleek een beetje “Nepalees vlak” te zijn: toch nog 300 meter op en neer. Mijn knie protesteerde, maar niet overdreven luid. Een paar pijnstillers en het betoverende landschap (zie foto hieronder) maakten dat ik verder niet hoefde te klagen.
De tocht leidde eerst over een stuk asfaltweg, vervolgens over een stuwdam en daarna een stuk over de morenen langs de gletsjer. Tenslotte staken we de gletsjer over om bij de zone met spleten te komen.

Al werkend kwamen we tot de ontdekking dat Ernst aanzienlijk meer ervaring had in dit soort zaken en dat die loont. Hij toverde heel wat mooie kwartskristallen tevoorschijn. Onze vondsten vielen daarbij in het niet.
Aangezien onze zoektochten in het verleden vooral op andere mineralen dan kwarts gericht waren, stond onze blik daar ook nu op ingesteld. Het resultaat was dat wij meer fraaie rutielkristallen vonden dan Ernst. De klap op de vuurpijl was de waterheldere monaziet-(Ce) die je op de foto hierboven ziet. Op Mindat staat dit mineraal (nog) niet vermeld bij deze vindplaats!

Dat het inderdaad om monaziet-(Ce) gaat, blijkt niet alleen uit de kleur en de kristalvorm, maar ook (en misschien wel vooral) uit het feit dat het kristal onder de kwartslamp knalgroen wordt (door de spoortjes Nd die Alpiene monaziet-(Ce) vaak bevat).
De bij Mindat vermelde aniliet en djurleiet hebben we niet gevonden. Al met al voldoende reden om nog eens terug te gaan!

Literatuur:
Mindat
Analyse met kwartslamp: MKA site tip 21