Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Epistilbiet in ruil voor . . . .

Foto's en verhaal Paul Mestrom


Epistilbiet, kristallen tot 1,5 cm
Ribas Quarry, Novo Hamburgo, Rio Grande do Sul, Brazilië


In Geonieuws van maart 2017 werd epistilbiet beschreven als mineraal van de maand. Daarbij stond een foto van een stuk uit mijn collectie (zie foto hierboven). Daar hoort nog een verhaaltje bij . . .

Mineralen voor je verzameling kun je op allerlei manieren krijgen. Je kunt ze zelf zoeken (het leukst, vind ik), ruilen tegen andere mineralen (ook heel leuk), cadeau krijgen of kopen. Daarmee is de lijst van mogelijkheden echter nog niet compleet.

In 2001 werd ik benaderd door professor Heinrich Theodor Frank van het Instituto de Geosciências, UFRGS, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brazilië. Hij deed onderzoek naar de zeolietes van Das Antas, waarover Paul Van hee uitgebreid schreef in Geonieuws nr 9 van november 2015.
Theodor had op mijn website gezien dat ik aardig wat zeolieten had om te ruilen en daarin was hij wel geïnteresseerd. Dat leidde tot een leuk contact en een mooie eerste ruil.

Daarna vertelde (mailde) hij dat het stofvrij opbergen van zijn mineralen een probleem voor hem was omdat er in Brazilië maar heel moeilijk aan mooie doosjes te komen was. Hij vroeg me daarom of ik hem de nodige doosjes van bekend Fins merk kon sturen in ruil voor mineralen. Uiteraard wilde ik hem dat plezier wel doen en zo stuurde ik een groot pak met een honderdtal dozen en doosjes naar Brazilië. De douane aldaar zorgde voor een vertraging van drie weken. Op het verzenddocument had ik vermeld dat er “doosjes” in het pak zaten en omdat de Portugees sprekende douane geen idee had wat dat woord betekende duurde het een poos eer het pakket doorgestuurd werd. Gelukkig hoefde hij verder geen invoerrechten te betalen.

Het pakketje dat ik daarna van hem terugkreeg verraste mij zeer aangenaam. Het bevatte veel mooie stukken met grote kristallen van allerlei zeolieten. Onder andere laumontietkristallen tot 5 cm van Das Antas. Ook de epistilbiet die je hierboven ziet zat in dat pakketje. In ruil dus voor doosjes!