Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Mineralen in Michelangelo’s marmer

Foto's en verhaal Paul Mestrom


Kwarts (links) en fluoriet (rechts) op marmer, beeldbreedte 16 mm. Cava La Facciata, Carrara, Alpi Apuane, Massa-Carrara, Toscana, Italia

Zoals ik al eerder vermeldde in mijn verhaaltje over het mineraal alloriiet ruilde ik in het verleden vaak mineralen met mijn goede vriend Roberto Allori. Hij verzamelde niet alleen mineralen maar was ook een groot liefhebber van kunst. Toen ik een keer bij hem logeerde mocht ik slapen in zijn bibliotheek. Daarin overheersten boeken over kunst van de Romeinen en uit de renaissance.

In een van de pakjes die ik van hem mocht ontvangen vond ik een stukje uit de fameuze marmergroeven van Carrara. Daarin zijn heel veel mooie mineralen gevonden. Wat veel verzamelaars niet weten is dat de marmer uit deze groeven ook gebruikt werd door beroemde beeldhouwers als Michelangelo. Zo is de beroemde Piëta in de St. Pieter in Rome door Michelangelo gemaakt uit marmer van Carrara.

Het stukje uit Carrara dat ik in dit pakje vond had een mooi label:
"Quartz and fluorite on Carrara-marble. Michelangelo made his world famous Pieta out of this marble. What a waste of minerals!"
In het Nederlands: "kwarts en fluoriet op Carrara-marmer. Michelangelo maakte zijn wereldberoemde Piëta van deze marmer. Wat een verspilling van mineralen!"
De foto hierboven geeft een impressie waarom....