Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Alloriiet

Foto's en verhaal Paul Mestrom


0,5 mm kristalgroep van de type lokaliteit: Monte Cavalluccio, Campagnano di Roma, Sacrofano Caldera, Roma, Lazio, Italië

We schreven 1992. Internet bestond nog niet en contacten leggen met verzamelaars uit andere landen deed je met behulp van “ The International Directory of Micromounters”, een gestencild werkje van een kleine 60 pagina’s met daarin een dikke 3000 namen en adressen zonder verder enige toelichting.
Een van de verzamelaars die ik in die tijd benaderde was Roberto Allori. Hij verzamelde toen al meer dan 30 jaar en hij stuurde mij zijn “want-list” met de mineralen die hij nog niet had. Dat waren er minder dan 600 van de toen dik 3500 bekende. Van mij wilde hij veel mooie stukken van Lengenbach hebben, ten dele voor zijn eigen collectie, maar ook om verder te ruilen. Ook mineralen van Eifel, Clara, Wittichen en andere door mij bezochte plaatsen waren welkom. Zijn collectie groeide gestaag tot meer dan 3500 mineralen. In ruil voor mijn mineralen kreeg ik volop mooi materiaal uit Italië.
In het begin ruilden we één tegen één, maar al snel veranderde dat. Een of twee keer per jaar stuurden we elkaar een pak met tussen de 50 en 100 micro’s waarvan we dachten dat de ander die wel zou kunnen waarderen.
Onze brieven gingen daarbij ook steeds meer over andere onderwerpen dan mineralen en zo groeide er een vriendschap.
Behalve mineralen kreeg ik ook veel tips over vindplaatsen in Italië, met name in het gebied rond Viterbo. Die gebruikten mijn zwager Theo en ik dankbaar als het in Binn slecht weer was.

In 1995 bezochten we Allori in Rome. We werden als vorsten ontvangen, sliepen in zijn bibliotheek en reden de volgende ochtend vroeg naar de Vesuvius bij Napels. Bij Pollena quarry ontbeten we (uiteraard met een goed glas Italiaanse wijn) en daarna wees hij ons alle goede plekjes een voor een aan, zodat we de volgende dagen ook zonder zijn aanwezigheid volop konden “oogsten”.

In 2006 (zijn want-list was ondanks het enorm toegenomen aantal bekende mineralen inmiddels geslonken tot onder de 350) werd er een mineraal naar hem genoemd: alloriiet. Naar mijn oordeel was dat meer dan verdiend, want het was, als ik het goed heb, al het tweede mineraal dat door hem ontdekt werd. Toen ik hem (inmiddels via mail) feliciteerde met dit heuglijke feit schreef hij als antwoord: er zijn inmiddels 30 stukjes bekend van dit nieuwe mineraal, en één daarvan stuur ik je in mijn volgende pakje. Uiteindelijk bleken er in dat pakje zelfs twee exemplaren te zitten, waarvan er een op bovenstaande foto te zien is. Ik was de koning te rijk!

Alloriiet is een mineraal uit de cancriniet-groep met een indrukwekkende formule:
(Na,K,Ca)24(Na,Ca)4Ca4(Si,Al)48O96(SO4)4(SO3,CO3)2(OH,Cl)2 · 4(H2O,OH)
Je kunt er meer over vinden op http://www.mindat.org/min-29546.html