Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Hemels ijzer

Foto's en verhaal Paul Mestrom

Hoba meteoriet, detail
de Hoba ijzer-meteoriet bij Grootfontein, Otjozonjupa, Namibië

In september 2016 maakten mijn vrouw Mia en ik een geweldige reis door Namibië. Bij het horen van de naam van dit fantastische land denken verzamelaars meteen aan de schitterende mineralen van wereldberoemde vindplaatsen als Tsumeb, Aris en de berg Aukas. Hoewel onze reis geen mineralen-reis was, hield ik natuurlijk toch wel mijn ogen open voor mogelijkheden. Zo vond ik bij Grootberg mooie zeolieten. Bij diverse stalletjes langs de weg kocht ik wat aardige stukken en we bezochten een aantal geologisch boeiende plaatsen en gebieden.
Het meest indrukwekkend was de Hoba-meteoriet. Langs de weg van Tsumeb naar Grootfontein staat kort voor Grootfontein een bord dat naar rechts wijst naar “Meteorite”. Volg je die weg, dan kom je na een kilometer of 10 bij het bescheiden meteorietencentrum. Tegen een kleine vergoeding mag je dan naar de meteoriet lopen. Het eerste dat opvalt is een groot bord met een duidelijke waarschuwing:

Hoba meteoriet

Een klein eindje verder kom je bij de meteoriet zelf. Dat is een brok van meer dan 60 ton en is daarmee, voor zover bekend, het grootste stuk ijzer dat ooit uit de hemel gevallen is. Je zal zo’n ding maar op je hoofd krijgen! Vandaar die waarschuwing dus.
De meteoriet is waarschijnlijk zo’n 80.000 jaar geleden gevallen en werd in 1920 bij toeval ontdekt door de landbouwer Jacob Brits toen die een akker aan het ploegen was.
Uit analyse is gebleken dat hij voor 82,4% uit ijzer bestaat. Verder 16,4% nikkel en 0,76% kobalt. Daarmee is het een ataxiet-ijzer-meteoriet.
Gezien de samenstelling zou je ook kunnen stellen dat het gaat om een soort van roestvrij staal. Daarom kan deze meteoriet verder onbeschermd in de buitenlucht blijven liggen.
Meer op informatie op:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoba-meteoriet
en
https://en.wikipedia.org/wiki/Hoba_meteorite

Hoba meteoriet