Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Vervalsingen deel 4: (geen) galeniet-geode

Foto's en verhaal Paul Mestrom


"galeniet-geode", Marocco

Wanneer vrienden of familieleden op vakantie gaan willen ze me vaak een plezier doen door “een mooie steen” voor me mee te brengen. Soms levert dat aardige aanwinsten voor mijn verzameling op, zoals zwavel uit Indonesië en analciem van de Vesuvius. Vaker is het meegebrachte materiaal echter teleurstellend, meer iets uit de categorie kiezelstenen.
Toen mijn vrouw een aantal jaren geleden voor haar werk naar Marokko moest zag zij daar ook mooie stenen waarvan ze er een voor me kocht. Het ging om een opengebroken knol van 5 cm met daarin prachtige zilvergrijs glanzende kristallen, zoals op de foto hierboven te zien is.
Toen ik de steen zag herkende ik het meteen: een chalcedoongeode waarin met lijm brokstukjes galeniet gelijmd zijn. Ik had over een dergelijke vervalsing namelijk al eens ooit iets gelezen. Dat de galeniet er in gelijmd is zie je snel onder een krachtige UV-lamp (lange golf): de lijm fluoresceert dan. Dat het bij de galeniet om splijtfragmentjes gaat en niet om vrij gegroeide kristallen is met een loep of onder de microscoop meteen duidelijk.
Ondanks het feit dat het om een vervalsing gaat was ik toch blij met deze aanwinst. Hij ligt bij in collectie vervalsingen die ik gebruik om mensen te laten zien wat er zoals te koop is op dat gebied.