Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Fruitige slak: Paratacamiet op aragoniet op calciet

Foto's en verhaal Jacques Feijen


Paratacamiet op aragoniet op calciet, Pacha Limani, Laurion, Griekenland

De laatste tijd geniet ik ervan om recent gevonden mineralen te fotograferen. Zoals bekend ben ik altijd een groot liefhebber geweest van de ‘Underground ’ van de mineralenwereld. Ik doel hier op het verzamelen van mineralen in slakken. De IMA (en daardoor ook menig rechtgeaarde verzamelaar) vindt dat eigenlijk geen echte mineralen, maar dat mag. Hopelijk overtuigen de foto's hen van mijn gelijk. Mineralen die geboren worden in industriĆ«le slakken zijn vaak adembenemend mooi. Niet beschadigd, vaak bijzondere vormen vertonend.
Enkele weken geleden waren we weer met ons maandagavond clubje lekker gesteenten aan het breken.
In een slak van Pacha Limani, die ik in 2015 heb opgedoken, trof ik een holte met alleen maar Calciet en wat Aragoniet. Zo op het oog niets bijzonders, maar er stak een soort pilaartje naar boven. Ik wilde het eerst in de afvalbak werpen, maar iets weerhield mij hiervan. Ik besloot mijn vriend Wim hier naar te laten kijken. Hij boog zich over zijn microscoop....en hij riep uit : ’Heb jij die mooie groene bolletjes gezien?’
Nou, duidelijk niet dus. Ik besloot het stukje thuis onder mijn foto-installatie te leggen. Toen de foto’s klaar waren viel ik zelf bijna van mijn stoel. Zo mooi en verrassend van opbouw. Wat kan gewone Calciet toch adembenemend mooi zijn. De stam van de boom was geheel opgebouwd uit elkaar overlappende Calcietkristallen. De takken van de boom bestonden uit Aragoniet kristallen. En aan een van die takken hing groen fruit! Waaah! Paratacamiet!! Net kerstballen in de Calcietboom.

Hier heb ik weer een bekend lesje uit geleerd. Werp niet te snel iets in de vuilbak, maar laat een goede vriend er nog eens naar kijken. Ook een doorsnee micromount vertoont vaak onverwachte schatten. En dat kan met microfotografie zo mooi uitgelicht worden.
Geniet er van.
De overzichtsfoto meet 4 mm breedte. Het detail ervan 0,7 mm.