Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Niet gezocht en toch gevonden 2: anorthoklaas

Foto's en verhaal Paul Mestrom

anorthoklaas
6 cm kristal, tussen Liki North en Mackinder Valley, Mt. Kenya, Kenia

In 2003 was ik met mijn vrouw op vakantie in Kenia. Het was een prachtige reis waarin we onder andere een vijfdaagse wandeltocht naar de 5199 meter hoge Mt. Kenya maakten. Ik beklom er de vlak daarnaast liggende Lenana (4985 m).
De dag dat we naar het basiskamp van Mt. Kenya liepen, voerde het pad ons over een kammetje. Op dat pad zag ik plots een steentje met vlakjes. Ik raapte het op en zag tot mijn verbazing dat het een dubbeleinder veldspaat-achtig kristal was. Uiteraard wilde ik stoppen en kijken of er meer en betere kristallen te vinden waren, maar onze gids gunde me maar weinig tijd. Hij had haast om bij het basiskamp een mooi plekje voor onze tent te kunnen bezetten. Ik kon dus niet veel meer doen dan goed kijken en al lopend oprapen wat er goed uitzag. Zo verzamelde ik toch een dertigtal van deze kristallen.
Thuis gekomen bekeek ik ze zorgvuldiger en liet ik ze determineren door Wim Lustenhouwer. Het bleek te gaan om anorthoklaas, een van de minder bekende mineralen uit de veldspaatgroep. Inmiddels heb ik heel wat verzamelaars blij kunnen maken met een exemplaar van dit relatief zeldzame mineraal.
De kristalvorm is wat duidelijker te zien op de volgende foto, dezelfde als hierboven, maar nu met een paar hulplijntjes.

anorthoklaas

Op de foto hieronder zie je mijn vrouw Mia en onze gids Peter lopen richting Mt. Kenya over het pad dat vol anorthoklaas-kristallen lag.
richting Mt. Kenya