Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Een kwarts van dik 7½ ton!

Foto en verhaal Paul Bender


Kwarts, 2 x 3 meter, Blocker lead mine, Arkansas, USA

Een verhaaltje over een mineraaltje ? Ditmaal : nee hoor. Wel een verhaaltje over een museum en een MINERAAL dat zelfs in het Guinness Recordboek vermeld is.  Is een specimen met meerdere grote en kwasi onbeschadigde kwartsen van 7.8 ton (ja, inderdaad 7800 kg) en ongeveer 2 x 3 m groot een mineraaltje ?

De derde etappe van mijn zomerrondreis in Duitsland + Oostenrijk bracht me in Riedenburg.  Opgelet, in Duitsland zijn er meerdere dorpen/steden met die naam, het gaat over Riedenburg in het mooie Altmühltal, Beieren, postcode 93336. Koffer in het hotel afgezet, enkele brochures bekeken, een ha-reactie en hop de fiets op naar het stadscentrum naar het Kristallmuseum (www.kristallmuseum-riedenburg.de).

Er zijn daar 4 afdelingen.  Eentje gaat over Hildegard van Bingen en sterrenbeelden en toont wat minderwaardige mineralen gekoppeld aan mooie juwelen.  Deel 2 is al spectaculairder, mond valt open tot je een klein bordje ziet dat je geruststelt dat alle 300 geslepen diamanten replica's in bergkristal zijn van de grootste ooit gevonden diamanten.  De eenvoudige voordeur moet dus niet vervangen worden door een stalen exemplaar, maar het is wel indrukwekkend. Deel 3 dan : uit grote toermalijnen van Madagaskar werden op verschillende hoogtes schijven (ze hebben er 600) gezaagd en gepolijst.  Met telkens een dozijn schijven per origineel kristal krijg je een mooi beeld hoe kleur en tekening in één kristal kan veranderen.

En waar blijft dat geval van 7.8 ton ?  Gevonden in 1981 in Arkansas (USA) in de Blocker Lead Mine kon de kwartsreuzevondst in twee stukken geborgen worden.  Een begeesterde verzamelaar vond het nodig om het ding over de grote plas naar Riedenburg te brengen als basis voor het Kristallmuseum.