Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Vervalsingen deel 3: (geen) citrien

Foto's en verhaal Paul Mestrom

citrien vervalsing
"citrien", Obertal, St. Wendel, Duitsland

Mineralen zijn niet alleen mooi. Mineralen zijn ook handelswaar!
Daarom zijn er mineralenbeurzen. Op sommige beurzen worden, om meer bezoekers te lokken, door de organisatie mineralen verloot onder de bezoekers.
Zo kon het gebeuren dat ik op de beurs in Den Haag (2015) in de prijzen viel met mijn als lot dienende toegangsbewijs met nummer. Ik verwachtte niets bijzonders, maar hoopte wel op iets leuks voor een van mijn kleinkinderen. Ik mocht kiezen uit een aantal stukken.
Mijn keuze viel op een stuk van ongeveer 7½ cm met oranjebruine glinsterende kristalvlakjes met daartussen wit materiaal. Het zag er best aantrekkelijk uit.
Het etiket vermeldde: Rhyoliet, Obertal, St. Wendel, Duitsland.
Rhyoliet is een gesteente waar allerlei mineralen in kunnen zitten. Ik had dus (nog) geen idee wat het zou kunnen zijn. Gezien de kleur dacht ik even aan granaatjes, maar dat leek toch ook niet waarschijnlijk.

Weer thuis bekeek ik het stuk eens goed en zag tot mijn verbazing dat het ging om gebrande amethist! Een klassieke vervalsing dus. Je zou verwachten dat er dan citrien op het etiket zou staan, maar dat was (gelukkig) niet het geval.
Om te zien of de vermelde vindplaats zou kunnen kloppen ging ik op zoek bij Mindat. Daar vond ik al snel Leißberg (Teufelskanzel), Oberthal, St Wendel, Saarland, Deutschland, met als mogelijke mineralen onder andere amethist en chalcedoon.

Bleef nog de vraag wat het wit op de kwarts was. Op het eerste oog zag het er opaal-achtig uit, maar opaal staat bij deze vindplaats niet vermeld op Mindat.
Ik vermoed daarom dat het chalcedoon is (of is geweest), maar zonder verder onderzoek blijft dat onzeker.

Wat de foto’s betreft: de bovenste (de detailfoto) heeft een beeldbreedte van 19 mm, de onderste (het hele stuk) van 10 cm

Tot slot nog een opmerking over het verloten van mineralen. Als je dat doet, zorg dan in elk geval dat de etikettering correct is. Een voorval als dit draagt niet bij aan het imago van een vereniging.