Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Fornaciet, storthoop Barbara mijn, Sounion, Griekenland

Foto en verhaal Piet van Kalmthout

Fornaciet, storthoop Barbara mijn, Sounion, Griekenland
Fornaciet, storthoop Barbara mijn, Sounion, Griekenland, beeldbreedte 1,1 mm

Al jarenlang zoek ik mineralen in het Laurion gebied op het schiereiland Attica, zo’n 60 km ten zuiden van Athene. De kans dat ik daar nog mineralen vind die ik nog niet in mijn Laurioncollectie heb, wordt steeds kleiner. Toch blijft het gebied zijn aantrekkingskracht behouden, niet alleen door de mineralenrijkdom, maar ook door de talloze archeologische sites waar de industriële archeologie de boventoon voert en natuurlijk ook door de schitterende strandjes waar een duik in de zee paradijselijk is. Als je dan ook nog wat oude loodslakken kunt opduiken met mooie loodhalegoniden erin kan de reis niet meer stuk.

In 2015 was ik daar in mei met enkele mineralenvrienden en zochten we in de storthopen van de Barbaramijn. Deze mijn ligt in het zuidelijke deel van het Lauriongebied, in de buurt van de wereldberoemde tempel van Poseidon in Sounion. We moesten wat kuilen graven om bij het wat betere materiaal te komen. Op een bepaald moment stootten we op een brok korrelig lichtblauw zacht materiaal. Zo te zien was het waarschijnlijk fraipontiet. Omdat ik wat minuscule bruine kristallen meende te zien, die zelfs met het 10x vergrotende loepje niet duidelijker werden, heb ik toch maar zo’n brok mee naar huis genomen. Onder de microscoop bleken het bijzonder fraaie fornaciet kristallen te zijn. De foto’s van Fritz Schreiber en Branco Rieck op mindat.org stelden me verder gerust. Ik kon weer een ontbrekend mineraal aan mijn collectie toevoegen.
Na verder openen van de brok verschenen er meer fornacietkristallen.

Ik heb een 50-tal micromounts kunnen maken, die ik zal meenemen op 9 september, wanneer ik de kwiklezing in Antwerpen kom houden. Tegen een kleine vergoeding is dan een exemplaar te verkrijgen. Fornaciet was het mineraal van de maand in de Geonieuws van november 2009. Het toen aangeboden mineraal kwam toen echter niet van Laurion maar van de Prompter Mine, Arizona, USA.
Hoewel er in iedere micromount fraaie kristallen zitten was er natuurlijk maar één foto mogelijk als bijgaande.