Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Marcasiet-sandwich met pyriet

Foto's en verhaal Paul Mestrom

Marcasiet-sandwich met pyriet
>Marcasiet-sandwich met pyriet
Groeve Sagrex, Beez, provincie Namen, België, beeldbreedte 1,6 mm


Al jaren lang verzamel ik mineralen, het liefst door zelf te gaan “hakken”. In België spreekt men liever van “kappen”, maar dat vind ik persoonlijk meer iets voor de kapper die met enige regelmaat mijn haren ietwat inkort.
Meestal doe ik dat in de Alpen, maar vaak ook in steengroeven dichter bij huis. Daarom was het eigenlijk vreemd dat ik dat nog nooit met de MKA gedaan had.
Op 28 mei kwam het er eindelijk van. Onze onvolprezen excursie-organisator Etienne had geregeld dat we terecht konden in de kalksteen-groeve van de firma Sagrex in Beez, niet ver van Namen.
Qua vondsten waren mijn verwachtingen niet hoog gespannen, maar het resultaat van een dagje hard werken mocht er zijn. Dolomiet, marcasiet, sphaleriet en galeniet gingen in mooie stukken mee naar huis. Het enige dat tegenviel was de klim van naar schatting dik 80 meter uit groeve omhoog terug naar de auto. Het tegenvallen zat hem vooral in het gewicht van mijn rugzak: ruim 20 kilo (thuis gewogen!).
Bij nadere beschouwing van de vondsten was er één stuk dat bijzonder opviel: een stuk met calciet met daarop naast naalden van pyriet een “sandwich” van twee marcasiet-kristalletjes die verbonden zijn door een korte naald van pyriet.
Hij krijgt een mooi plekje in mijn verzameling.

Al met al was het een zeer geslaagde dag. Mijn advies dus aan iedereen die nog niet eerder mee geweest is met Etienne: doen!

Hieronder nog een plaatje van de groeve. De pijl wijst naar de zone waar deze “sandwich” en veel mooie marcasiet en galeniet gevonden werden.

Groeve Sagrex, Beez, provincie Namen, België