Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Behoiet, Mont Saint Hilaire, Quebec, Canada

Foto van Eddy Van Der Meersche, verhaal van Georges Claeys


Behoiet, Mont Saint Hilaire, Quebec, Canada

De aandacht die de werkgroep micromineralen onlangs aan de mineralen van Mont Saint Hilaire besteedde riep bij mij vele mooie herinneringen op.

De jaren tachtig en negentig van vorige eeuw waren de topjaren voor de verzamelaars van MSH-mineralen. Tussen 1990 en 2002 ben ik negenmaal naar Montréal gevlogen voor deze mineralen. Samen met Guido Cornelis (†), Ludo Vaeck en mijn zoon Diego zijn wij daar tezamen op excursies geweest. Het zoeken naar mineralen in deze groeve was een belevenis van formaat. Pas later kwamen wij tot het besef dat dit tot de highlights van ons verzamel-leven zou behoren.
De ontmoetingen met Frank Melanson, Lazlo Horvath, Gilles Hineault, Tony Gordian en vele andere verzamelaars zullen mij altijd bij blijven.. Ook de ontmoetingen met Joe Mandarino, Dokter Chao en curator Georges Robinson (ϯ) van de Geological Survey of Canada behoren tot deze momenten.

Bij bezoek aan een jonge verzamelaar reden wij een straat in met de naam “cul de sac”, wat zoveel betekent als doodlopende straat, maar dat wisten wij toen nog niet. Deze jongeman had destijds de vondst van zijn leven gedaan bij het vinden van het mineraal behoiet, een uiterst zeldzaam beryllium mineraal. Hij had 22 stukken met dit mineraal en ik heb er daar 5 van gekocht, waarvan ik een 1 cm groot kristal op matrix verkocht heb aan Gerhard Niedermayr († 2015) destijds medewerker bij de afdeling Mineralogie en Petrografie van het Natuurhistorisch Museum in Wenen.

In het museum van de Geological Survey of Canada waren centimeter-grote kristallen te bewonderen van mineralen van Mont Saint Hilaire die je normaal slechts in mm grootte bekijkt onder de microscoop. Hier begon mijn passie voor de zeldzame mineralen uit primair gesteente. Alhoewel ik een doodgewone verzamelaar ben is dit onderwerp mij altijd blijven boeien. Het was een uitdaging en heb er geen spijt van gehad dat ik mij daarin heb vastgebeten en daardoor veel heb bijgeleerd over uitzonderlijke mineralen, in het bijzonder deze die in primair alkaline gesteente met zeldzame aardelementen voorkomen.

Ik vergeet ook niet de prachtige diareeks die Eddy van Der Meersche in die tijd gemaakt heeft. Ik heb die laten digitaliseren en ik koester deze mineralen reeks van A tot Z als een relikwie. Dank Eddy voor het mooie werk.
Ik hoop dat meer verzamelaars warm worden voor deze prachtige zeldzame mineralen die met de jaren nog een grotere verzamelwaarde zullen hebben.