Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Artiniet hervonden

Foto's en verhaal Hans Van 't Zelfde

artiniet, Diablo Range,San Bebito Co., California
6 mm naalden van artiniet van Diablo Range, San Benito Co., California, USA

In de jaren 70 ben ik na een vakantie in Zwitserland, begonnen met het verzamelen van mineralen. Ik ontdekte al vrij snel dat er in Zwijndrecht (NL) een vereniging “Geode” bestond, waarvan ik lid ben geworden.
De voorzitter van Geode was destijds Koos van Kempen, een zeer actieve verzamelaar. Hij importeerde onder andere mineralen uit Amerika via geheimzinnige kanalen, wat destijds een hele onderneming was. In zijn import zaten mineralen als benitoiet, neptuniet en artiniet met vindplaats San Benito Co., Diablo Range. De prijzen die Koos ervoor vroeg, met name de artiniet lagen destijds ver boven mijn beperkte studentenbudget. Wat ik erg jammer vond, mede omdat de mooie species met artiniet-kristallen mijn aandacht trokken.
Door een dubbele verhuizing besloot ik in 1989 de verzameling, die te groot was om tijdelijk op te slaan, te verkopen aan de Hogeschool Driestar in Gouda. Twee jaar geleden ben ik door een toevalligheid (?), weer begonnen met het verzamelen en kwam op een beurs in aanraking met Herman van Dennenbroek. Hij stopte mij bij de aankoop van een mineraal een briefje in de hand waarop stond dat hij de collectie van Wilfred Moorer, die eerder dit jaar overleden is, voor de nabestaanden verkocht. Na een aantal maanden ontdekte ik het briefje weer in mijn rugzak en nam contact met hem op. Er was nog voldoende te koop zei hij en een afspraak was snel gemaakt. Na het bekijken van de collectie kwam ik een mooi stuk met artiniet kristallen tegen dat mij enigszins bekend voorkwam. In de database van Wilfred stond tot mijn verbazing dat het van Koos van Kempen afkomstig was. De beslissing tot aankoop van het stuk was snel gemaakt. Ik heb het na bijna 40 jaar nu toch eindelijk in mijn bezit.