Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Scheiß-schlacke!

Foto en verhaal Jacques Feijen

zirkoon, Wannenköpfe
Zirkoon, Wannenköpfe, Eifel, Duitsland, beeldbreedte 1 mm

Begin jaren 2000 begon ik met mijn mineralenvrienden regelmatig de Wannenköpfe in de Eifel te bezoeken.  Bij mijn tweede bezoek aan deze fantastische vindplaats, zag ik iets zwarts uit de wand steken.  ‘Dat kan niet veel soeps zijn’ deelde ik mijn mineralenleermeester Loe Zillekens mee. ‘Ik hoef die rotzooi niet’.  Zalig de armen van Geest !

Loe trok zich daar gelukkig niet zo veel van aan, en begon monter het zwarte plekje uit te hakken. Dat werd algauw een dikke, lange, zwarte worst van ongeveer 10 centimeter doorsnede, bij een lengte van 25 centimeter.  Na ongeveer twintig minuten had hij er een flink stuk van uitgekapt. ‘Moet je echt niet een stuk hebben?’ vroeg hij mij.  Ik besloot dan toch maar het laatste stukje uit te kappen, maar ik had er geen goed gevoel bij.
 ‘Weet jij hoe de Duitsers dit materiaal noemen als er iets in zit? , vroeg ik hem.  ‘Eine Schweiß-schlacke’ , en als er niets in zit ‘Eine Scheiß-schlacke’.

Eenmaal thuis besloot ik na enkele weken toch maar dit stukje te gaan breken.  Wat ik daarin vond was meer dan verbazingwekkend, het was adembenemend. 
Ik had er wel van gehoord, maar nog nooit zoiets gezien. Dit was een uitermate zeldzame vorm van de bekende Zirkoon uit de Eifel.  Niet de beroemde tetragonale vorm, maar een fantasierijk voorkomen in de vorm van witte palmboompjes.
Ik heb in dat stukje slak zeker 8 van deze zirkoonboompjes gevonden, en nog veel meer.  Maar dat is goed voor een volgende verhaaltje.