Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Met tegenzin geruild: tanzaniet met tsavoriet

Foto's en verhaal Paul Mestrom

tsavoriet tanzaniet
tsavoriet, tanzaniet, beeldbreedte 6 cm, D-block mine, Merelani Hills, Tanzania

Minstens één keer per jaar bezoek ik een ruilbeurs. Op die manier heb ik heel wat mooie stukken kunnen verwerven in ruil voor eigen vondsten van (veelal zeldzame)  mineralen onder andere uit de Eifel en het Binn-dal.
Soms gebeurt het dat iemand iets moois van mijn aanbod wil hebben maar zelf niets te bieden heeft wat voor mij de moeite waard lijkt. Afgelopen jaar zat ik weer eens in zo’n situatie. Het aanbod van de betreffende verzamelaar bevatte weinig boeiends, maar ik wilde ik hem toch ook niet teleurstellen. Uiteindelijk vond ik een stuk met groen en paars. De naam van het mineraal stond er niet bij. Ik dacht aan fluoriet of iets dergelijks. De vindplaats stond wel vermeld, maar leek me onwaarschijnlijk: D-block mine, Merelani Hills, Tanzania.
Het leek me geen goede ruil, maar ach, wat is er tegen om een andere verzamelaar een plezier te doen?
Thuis gekomen bewonderde ik eerst de andere stukken die ik geruild had. Pas een paar dagen later onderzocht ik het stuk van de Merelani Hills. Op Mindat vond ik snel de D-block mine en ik vond daar een foto die wel verbluffend veel leek op het geruilde stuk: grossulaar, variëteit tsavoriet met zoïsiet, variëteit tanzaniet.
Zie http://www.mindat.org/photo-340915.html
Ik had dus een fraai exemplaar van deze bijzondere paragenese! Bovendien zat er nog grafiet bij. Uiteindelijk een heel goede ruil dus!