Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Een hart van …… twee mineraaltjes  met een verhaaltje

Foto's en verhaal Etienne Mans

pyriethartje, Bierghes
pyriethartje, Bierghes

Zaterdag 18 april 2015 zijn we gaan zoeken in De Porphyre groeve in Bierghes. Op aanraden van enkele collega’s heb ik toen van een bepaalde plaats stukken meegenomen om thuis verder te verkleinen er zouden kleine mooie blauwe anataas kristalletjes in te vinden zijn.  Ik ben achter in de garage dan ook regelmatig enkel grote stukken gaan stukslaan. Voorhamer op een harde rubberen mat en dan maar op goed geluk verkleinen tot stukken van enkele cm groot. En ik heb de kleine blauwe anataas plaatjes gevonden samen met pyriet, marcasiet, chalcopyriet, dolomiet, albiet, kwarts en malachiet. Van een andere plaats had ik eveneens heel wat stukken meegenomen met kwarts en pyriet/marcasiet. Toen ik ook deze stukken op dezelfde manier tussen voorhamer en moker waren verkleind, vond ik vele kleine bruine anataas en brookiet kristalletjes bij de gebruikelijke kwarts, pyriet etc…
Zondag 4 mei mocht ik ons jongste kleinkind, na enkele dagen babysitten terug brengen naar Brugge. Men echtgenote zou in tussentijd naar een stoffenbeurs gaan om wat voorraad in te slaan voor kleedjes voor de kleinsten. Toen ik terug thuis kwam was haar wagen uit de garage en zag ik nog heel wat stukken steen liggen. Onder de wagen gevlogen tijdens het stukslaan.
Ik heb die dan maar een borstel en vuilblik genomen en de garage opgekuist en natuurlijk alles mee naar boven genomen om onder de microscoop te bekijken.
Er was een mooi stukje bij met uitgeholde pyriet (denk ik) met daar binnenin twee kleine malachietjes. (foto 1) Iets later zag ik nog een klein bruin steentje liggen, amper 5 mm groot. Het was verdomme het  andere stukje van dat pyriet bolletje, ook met een malachietje erin (foto2) . Het is eigenlijk geen gebroken bolletje maar een gebroken hartje.
Je ziet maar dat je als verzamelaar van micromounts geen steentje mag weggooien zonder het eens goed bekeken te hebben.
Etienne

pyriethartje, Bierghes