Mineraaltje met een verhaaltje

maandelijkse rubriek met een merkwaardig verhaal over een mineraalspecimen
voor vragen of suggesties, email verhaaltje@minerant.org
 

Magnetiet als kubus

Foto's en verhaal Paul Mestrom

magnetiet kubus
magnetiet, ZCA No. 4 Mine, Balmat, St. Lawrence Co., New York, USA

Iedere verzamelaar heeft wel magnetiet in zijn of haar collectie. Vrijwel altijd zijn dat kristallen in de vorm van octaëders. Magnetiet is een kubisch mineraal, dus kubusvormige kristallen zouden voor moeten kunnen komen, maar je ziet ze maar hoogst zelden.
We schreven het jaar 1993 en internet stond nog in de kinderschoenen. Ik had het in elk geval nog niet. Wel ruilde ik al internationaal mineralen met andere verzamelaars. Die kon je vinden in “The international directory of micromounters”, een gestencild boekwerkje met namen en adressen van verzamelaars, uitgegeven door “The Baltimore mineral Society” onder redactie van Roy I. Grim. Het boekje (editie 1989) kostte $3,50 plus $6,75 verzendkosten.
Een van de daarin vermelde verzamelaars, Jerome Ulinski uit de staat New York, schreef me een brief. Hij bood Herkimer Diamonds (hij had een eigen claim in Herkimer County) en kubusvormige magnetietkristallen van de ZCA No. 4 Mine, Balmat, St. Lawrence Co., New York, USA: http://www.mindat.org/loc-5833.html
In ruil daarvoor vroeg hij vooral Lengenbach-mineralen. Dat contact groeide uit tot een vriendschap die duurde tot zijn dood in 2006.
Van de kubusvormige magnetiet hier een voorbeeld: de ribben van het grote kristal zijn 13 mm. Het grootste kristal dat ik kreeg was bijna 2 cm.