Tip van de maand

nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar
voor vragen of suggesties, email tips@minerant.org
 

tip 13: Plastic doosjes weer schoon en glanzend maken

een tip van Paul Mestrom
 


Als je via koop of ruil nieuwe mineralen krijgt voor je collectie, dan zitten die vaak al in een plastic doosje. Bij micromineralen meestal de klassieke micromount-doosjes, bij grotere vaak Jousi-doosjes. Daar ben je dan uiteraard heel blij mee, want die doosjes, zeker de grotere, zijn niet goedkoop. Toch zijn er twee problemen die zich dan kunnen voordoen: lijmresten en een dof of gekrast oppervlak.

1. Lijmresten

Vaak bevalt het etiket dat op een doosje zit niet. De naam van het mineraal is niet correct geschreven, het etiket is groter dan het formaat dat je standaard in je collectie gebruikt, het bevat meer of minder informatie dan je zou willen en ga zo maar door.
De oplossing is simpel: het etiket verwijderen en een nieuw er op plakken.
Dat verwijderen valt vaak niet mee. Als je een aantal doosjes van hun etiket wil ontdoen gaan de vingernagels langzaam protesteren en er blijven vaak lijmresten achter die er niet zomaar af willen. Wat te doen?
Als het om lijm gaat die in water oplosbaar is kun je het doosje gewoon een poosje in water leggen en vervolgens alle resten wegvegen.
Meestal gaat het echter om lijm die niet in water oplost. Dan kunnen andere oplosmiddelen helpen. In mijn kast staan standaard terpentine, wasbenzine, spiritus en aceton. Uiteraard moet je bij het gebruik van deze stoffen wel even aan de veiligheid denken (zie etiket!).

   

Meestal werkt terpentine prima, mits je ook beschikt over enig geduld. Breng met een zachte doek wat terpentine op de lijm- en etiketresten aan en wacht een paar minuten. Meestal kun je dan een groot deel van de ongewenste resten wegvegen (ook weer met een zachte doek). Werkt het nog niet voldoende, herhaal dan een paar keer. Lukt het met terpentine echt niet (ik kom dat zeer zelden tegen), dan kun je wasbenzine proberen.

Aceton zou ik niet proberen! Daar lossen veel plastics in op! Spiritus leverde bij mij zelden of nooit een goed resultaat op.

2. Dof en/of gekrast oppervlak

Vaak zie je dat het doosje niet meer mooi helder en doorzichtig is, maar dof geworden is door heel fijne krasjes die er op gekomen zijn. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals vervoer waarbij doosjes op elkaar gestapeld zitten. Ook bij het verwijderen van etiketten kan het oppervlak dof worden.

Vroeger had ik twee opties: accepteren dat het doosje dof is of weggooien. Van beide werd ik niet blij en dus zocht ik naar een oplossing. Die bleek uiteindelijk vrij simpel: poetsen (oftewel polijsten) met car-polish.



Wat je nodig hebt is een heel zachte doek en een polijstmiddel voor autolak (b.v. Turtle-Wax). Voor beide kun je in de meest doe-het-zelf-zaken terecht en uiteraard ook bij winkels voor auto-accessoires. Gewoon met een zachte doek het te polijsten oppervlak insmeren met het polijstmiddel en stevig wrijven, net zo lang tot het oppervlak weer glanst als een spiegel.

NB:
Is de doek die je gebruikt niet zacht genoeg, dan zorgt die doek bij het “polijsten” van je doosje gewoon voor nieuwe krassen (en dus een dof oppervlak)!

Tot slot
  1. Omdat het voor één enkel doosje nauwelijks de moeite loont om de benodigde spullen tevoorschijn te halen verzamel ik meestal een aantal doosjes om ze allemaal tegelijk te behandelen.
  2. Ik vermoed dat er ook andere, misschien wel gemakkelijkere oplossingen zijn voor deze problemen. Weet jij zo’n methode, laat het dan even weten. We kunnen die dan nog toevoegen aan deze tip.