Tip van de maand
nuttige wenken en praktische tips voor de mineralenverzamelaar


tip 3: houder voor het observeren van microchemische reacties
een tip van Paul Mestrom

Het is de bedoeling in deze rubriek regelmatig een eenvoudige microchemische test te bespreken voor het onderzoeken van mineralen. Bij dergelijke tests bekijk je het verloop van een chemische reactie door je microscoop. Omdat te kunnen doen moet je beschikken over iets dat geschikt is om zo’n reactie zonder problemen te laten verlopen terwijl je er ook rustig naar kunt kijken. De opstelling die ik gebruik ziet er als volgt uit:

microscoop opstelling

Onder de microscoop zie je een houder die gemakkelijk zelf te maken is van wat afval en die helemaal mat zwart geverfd is:

microscopeerglaasje in houder

Op de houder ligt een microscopeerglaasje waarop een mini-korrel (vaak niet meer dan 0,2 mm!) van het te onderzoeken mineraal gelegd kan worden. Daarnaast kan dan een druppel met een oplossing van een reagens gebracht kan worden. Kijkend door de microscoop kan het mineraal met een naald (of ijzerdraadje of ..) in de vloeistof geduwd worden, waarna de eventueel optredende reactie door de microscoop bestudeerd kan worden.
Om de zichtbaarheid van de reactie te verbeteren leg ik in veel gevallen een zwarte of witte ondergrond onder het microscopeerglaasje. Eerst een stevig op maat gemaakt matzwart stukje plastic. Daarop eventueel een stevig stukje op maat geknipt wit papier.

microscopeerglaasje met matte ondergrond

Wat de maten betreft: een microscopeerglaasje is 2,5 cm x 7,5 cm.
Mijn houder is in totaal 1,8 cm hoog en 9,7 cm breed en 2,8 cm diep.

Tot slot nog een waarschuwing: uit oplossingen met chemicaliën kunnen dampen komen die je microscoop aan kunnen tasten. Zorg daarom in elk geval voor een beschermende voorzetlens (bv een UV-filter zoals bij fototoestellen veel gebruikt wordt) voor je microscoop en haal, als je gezien hebt wat je moest zien, de chemicaliën snel weer weg. Duurt een reactie lang en kijk je maar af en toe hoe het proces vordert, leg dan tussentijds je houder met chemicaliën opzij, weg van je kostbare microscoop.