Regels e-min

 

e-min is er voor jou en door jou!

Maar dat wil ook zeggen dat jij mee de kwaliteit van de e-min-berichten bepaalt. Daarom wordt iedere gebruiker verzocht om enkele eenvoudige regels te eerbiedigen.
 

Dit spreken we af

 1. Als je een nieuw onderwerp start, begin dan met een nieuw bericht dat je stuurt naar e-min@googlegroups.com met een duidelijk omschreven onderwerp in het onderwerpveld.
  Begin geen nieuw onderwerp in bestaande berichten door simpelweg het onderwerp in de onderwerpregel te veranderen; dit brengt de archivering in de war en bemoeilijkt het terugvinden van berichten.

 2. Vermeld in het onderwerpveld kernachtig het onderwerp van je mail, dit vergemakkelijkt het terugzoeken op onderwerp in het lijstarchief.

 3. Op e-min is elk gespreksonderwerp geoorloofd dat verband houdt met mineralen en mineralogie.

 4. Formuleer je vraag/mededeling eenduidig, kort en bondig. Hou bij de formulering van je vraag/mededeling rekening met de diverse kennisniveaus van de e-min- abonnees. Een korte introductie, i.p.v. meteen jargon te gebruiken, kan verhelderend werken. 

 5. Als je een bericht stuurt naar de lijst, onderteken het dan met je volledige naam en e-mailadres. Zo is het voor iedereen duidelijk wie de afzender is.

 6. Hou rekening met de privacy van anderen. Zoek je iemands e-mailadres of contactgegevens, vraag dan om buiten de lijst te antwoorden. Stuur naar e-min nooit de inhoud van een persoonlijke e-mail (of een deel daaruit) van derden als die daar geen toestemming voor gegeven hebben.

 7. Stuur persoonlijke berichten die niet van belang zijn voor de groep direct naar de persoon in kwestie, dus niet met 'lijst beantwoorden'.

 8. Als je reageert op een bericht, citeer uit het oorspronkelijke bericht dan alleen de tekst die voor een goed begrip noodzakelijk is en laat alles weg wat niet nodig is om jouw reactie te begrijpen. Op die manier vermijden we de aanwas van ellenlange berichten. Zorg er wel voor dat je op die manier niets uit zijn verband rukt. Formuleer je antwoord op een zakelijke en no-nonsense-manier.

 9. Verstuur zo min mogelijk attachments: deze kunnen zowel door grootte als door mogelijke virussen irritaties veroorzaken. Zijn afbeeldingen noodzakelijk, beperk dan hun afmetingen of plaats de foto's dan ergens on-line en zet een link in je bericht.  Zo blijven de berichten overzichtelijk en lopen de mailboxen niet vol. 

 10. Vermijd kwesties die snel tot welles/nietes-discussies leiden, die leveren geen interessante bijdragen op. Reacties die niet het belang van de hele groep dienen, horen niet thuis in dit forum; onaardige benaderingen van individuele deelnemers zijn al helemaal uit den boze.

 11. Beantwoord vragen fatsoenlijk en zakelijk van toon. Persoonlijke aanvallen, onzin, niets ter zake doende of sarcastische reacties worden niet doorgelaten.  

Samen met alle lijstleden kijken we alvast uit naar jouw interessante en boeiende vragen en/of bijdragen!

de lijstbeheerders,

Hugo Bender, Paul Bender
e-minbeheerders@mineralogie.be
 

Vragen over e-min

Heb je vragen van administratieve aard, opmerkingen of klachten over e-min, stuur dan een e-mail naar de lijstbeheerders:
e-minbeheerders@mineralogie.be
 

e-min gebruiken