Werkgroep Technische Realisaties

Wat doet deze werkgroep
Wie zich hobbymatig met mineralogie bezighoudt, heeft vaak nood aan apparaten of hulpstukken die soms erg duur zijn of die gewoonweg niet in de handel verkrijgbaar zijn. Dikwijls zijn dergelijke zaken niet eens zo moeilijk zelf te maken, wanneer men over de nodige kennis beschikt. De werkgroep 'Technische Realisaties' heeft tot doel om op een zo goedkoop mogelijke manier dingen te vervaardigen die voor de leden van de MKA, of de vereniging zelf, van nut zijn.


Hoe ontstond de werkgroep
De idee achter deze werkgroep is eigenlijk vrij eenvoudig. Als een vereniging een paar honderd leden telt, dan spreekt het voor zich dat deze leden een breed scala aan beroepen vertegenwoordigen. Met andere woorden, er is in onze vereniging een uitgebreid spectrum aan gespecialiseerde kennis aanwezig. Het is nu uitsluitend nog kwestie om deze leden te motiveren om hun kennis in dienst te stellen van de vereniging. Op die manier beschikt de MKA over een groep mensen die heel wat apparatuur kan maken die men als verzamelaar van mineralen nodig heeft.


Reeds uitgevoerde projecten:
  • constructie van een eenvoudige polariscoop en een dichroscoop (voor het vaststellen van optische kenmerken zoals pleochro├»sme)
  • een 'donkerveld belichting' voor fotografie
  • ombouw van draagbare kampeerlampen tot UV-lampen, korte en lange golf
  • een expositiepaneel met fluorescentie-cabinet voor Minerant (onze jaarlijkse mineralenbeurs)
  • een stenenbreker voor grotere specimens op basis van een autokrik
  • camerasteun voor macro-opnamen


Actuele projecten:


Suggesties...
Als U een idee heeft om iets te verwezenlijken dat de MKA of uzelf (als MKA lid) tot nut kan zijn, dan kan U contact opnemen met de verantwoordelijke voor deze werkgroep.