Paul en Regina Tambuyser


Paul en Regina Tambuyser


De belangstelling voor de mineralogie begon bij mij op jeugdige leeftijd met het verzamelen van alles waarop het predicaat "steen" van toepassing was. Toen in 1963 de "Mineralogische Kring van Antwerpen" werd opgericht, was ik stichtend en tevens jongste lid van onze vereniging. Vanaf toen werden er "echte mineralen" verzameld.

Omdat ik erg in chemie geïnteresseerd was, legde ik aanvankelijk een systematische verzameling aan. Deze collectie bestond vooral uit kleinere exemplaren die, gerangschikt volgens het 'systeem Strunz', in ladekastjes werden opgeborgen. In 1989 was deze systematiekverzameling uitgegroeid tot meer dan 1600 verschillende mineraalsoorten. De "Glossary of Mineral Species" was altijd binnen handbereik om te checken of een bepaalde soort al in de collectie zat. "Goed bezig?"; ik dacht van niet en een jaar later werd de systematiek afgebouwd tot een kleine overzichtsverzameling.

Door de jaarlijkse vakanties in het Zwitserse kanton Wallis (regio Binntal) kreeg ik belangstelling voor Alpiene rekspleetmineralen en in het bijzonder voor de genese en morfologie van de daarin voorkomende kwartskristallen. Samen met de kwartscollectie groeide er ook een Lengenbach-verzameling.

Ondertussen was ik afgestudeerd en werd wetenschappelijk medewerker aan het onderzoekscentrum van de Europese Commissie in Petten, Nederland. Als verantwoordelijke voor de transmissie-elektronen-microscopie kon ik van de kristallografie mijn beroep maken.

In 1982 verscheen mijn boek "Zelf Mineralen Determineren" en in 2003 volgde "Mineralen Herkennen", geschreven naar aanleiding van mijn gelijknamige cursus bij de MKA. In 2014 verscheen "kristalmorfologie" als handleiding bij de cursus kristallografie.

Samen met Regina, kreeg ik belangstelling in gemmologie. Niet alleen de schoonheid van een edelsteen sprak ons aan, maar ook de uitdaging om een, voor ons, onbekend domein van de mineralogie te gaan verkennen.

Midden jaren 80 kregen we interesse in oude boeken over mineralogie. Beetje bij beetje groeide een verzameling van boeken van vóór 1912 (zeg maar, uit het pre-x-stralendiffractie-tijdperk), die van wetenschappelijk en/of esthetisch belang zijn.
Naast de oude boeken leggen we ook een collectie aan van oude instrumenten die in de mineralogie of in de kristallografie gebruikt werden. 

Hebt u ook belangstelling in de geschiedenis van de mineralogie, neem dan een kijkje op onze website www.mineralogy.eu met boeken en instrumenten uit diverse musea en verzamelingen.


kristalmodellen
uit de oude doos; een verzameling kristalmodellen van rond het einde van de 19de eeuw (houten doos: 22,5 x 19 x 6 cm)


kristalmodel
kristalmodel met vlakkensymbolen die gebruikelijk waren aan het einde van de 19de eeuw (lengte 4,8 cm)


-
enkele oude boeken over mineralogie


Caesius, Mineralogia
titelpagina van het werk van Caesius, gedrukt te Leiden in 1636;
het eerste boek waar de term "mineralogie" in gebruikt werd


Schmidt, Mineralienbuch
Een handgekleurde plaat in het "Mineralienbuch" van Schmidt, uitgegeven in Stuttgart in 1850


contactgoniometer
zo begon de goniometrie (het meten van de hoeken tussen kristalvlakken) met een contactgoniometer, eerste helft 19de eeuw (breedte 13,9 cm) geschikt voor kristallen vanaf enkele mm of (liefst) groter


Goldschmidt 2-cirkel-reflectiegoniometer
zo eindigde de goniometrie....
Goldschmidt 2-cirkel-reflectiegoniometer, (hoogte 46 cm) ca. 1950
geschikt voor kristallen van 1 mm of kleiner
kristal uitlijnen: 1 dag; kristal opmeten: 1 uur...


zelf mineralen determineren
1982


Mineralen Herkennen
2003


kristalmorfologie
2014