Mario Pauwels

Mario Pauwels


Reeds op tienjarige leeftijd is bij mij de interesse in mineralen begonnen. Zonder enige familiale mineralogische achtergrond, maar toch mede dankzij mijn ouders die mijn enthousiasme deelden en zelfs stimuleerden door me te vergezellen naar mineralenbeurzen en op excursies. Het was toen als tienjarige fascinerend om te ontdekken dat mineralen niet alleen zo kleurrijk konden zijn, maar dat ze ook in een enorme variëteit aan kristalvormen en paragenese gevonden werden. Reeds als tiener en sinds mijn allereerste beursbezoek heb ik steeds geprobeerd om intuïtief voor het best mogelijk specimen te kiezen en ik doorzocht toen als tiener reeds zeer selectief het beursaanbod. Mijn verzamelvisie is nu nog altijd dezelfde, al zijn mijn selectiecriteria natuurlijk nog aangescherpt en verfijnd door de jaren heen. Ook tijdens excursies kon ik mijn "verzameldrang" zeer goed inperken, als ik kwalitatief geen betere specimens vond dan wat ik reeds thuis had liggen, liet ik die specimens in de steengroeve liggen voor mogelijke andere geïnteresseerden. Op nog iets latere leeftijd als twintiger had ik gedurende achttien jaar een permanente toegangsvergunning om onbeperkt te verzamelen in onze belangrijkste Ardense kalksteengroeven, totdat zowat een decennium geleden de belangrijkste steengroeven dicht gingen. Zelf mineralen zoeken doe ik nu dus niet meer in onze Belgische steengroeven, al bezoek ik nog wel eens vindplaatsen of mijnen in het buitenland. 

Eind jaren tachtig en na mijn allereerste bezoek aan één van de belangrijkste mineralenbeurzen heb ik indertijd beslist om mijn collectie af te slanken en mij enkel nog toe te spitsen op kwaliteit en esthetiek. Die zoektocht naar goede specimens brengt mij nu nog jaarlijks naar de grootste mineralenbeurzen in de Verenigde Staten en in Europa, telkens weer op zoek naar specimens die deze vele trips de moeite waard moeten maken. 
Mijn verzameling is quasi uitsluitend gebaseerd op esthetische en onbeschadigde specimens van wereldwijde vindplaatsen. Mijn meer dan tachtig trips naar Noord Amerika, Mexico en naar Brazilië, zorgen ervoor dat mineralen en edelsteen specimens van het Amerikaanse continent toch wel vrij goed vertegenwoordigd zijn in mijn verzameling. Het formaat van een specimen of het aantal specimens waaruit een mineralenverzameling bestaat is voor mij totaal onbelangrijk. Ik heb ook geen enkele ambitie om een verzameling uit te bouwen van pakweg duizenden stuks. Op dit moment bevat mijn verzameling ongeveer 300 specimens van verschillend formaat, een overzichtelijk aantal zodat ieder specimen op de juiste manier kan tentoongesteld worden en mooi tot zijn recht komt. Ik maak mij ook geen enkele illusie dat iedereen zich blindelings zal vinden in mijn persoonlijke verzamelvisie, omdat een verzameling nu eenmaal de voorkeur en vooral de smaak weerspiegelt van ieder individu, en smaken verschillen nu eenmaal. Anderzijds ben ik er wel stellig van overtuigd dat quasi iedereen die er tenminste de ambitie voor heeft, een verzameling met esthetisch verantwoorde specimens kan uitbouwen. De echt goede specimens zijn duurder in aankoop en stijgen ook veel sneller in prijs dan de massaal gevonden commerciële specimens, maar rijkdom is zeker geen absolute vereiste om tijdens je speurtocht naar nieuwe aanwinsten een aantal belangrijke kwaliteitsnormen te leren herkennen en ze ook toe te passen in de praktijk. Het allerbelangrijkste is dus het ontwikkelen van een geraffineerde smaak met oog voor elk detail, en dan geduldig en kritisch te werk te gaan bij het aankopen van specimens. Het verzamelen van hoog esthetische mineralen heeft dus absoluut niets te maken met elitarisme, maar alles met persoonlijke voorkeur en met smaak!

Gedurende mijn mineralogische trips had ik het genoegen om naast zeer veel andere verzamelaars, ook veel mijnwerkers, mijneigenaars, handelaars en zelfzoekers te ontmoeten. Die ontmoetingen roepen uiteraard veel bijzondere persoonlijke verhalen en een aantal onvergetelijke ervaringen op. Maar ze leveren daarnaast ook veel achtergrondinformatie op van vindplaatsen die je bezoekt of bij specimens die je te tijdens een bepaalde trip of mijnbezoek verworven hebt. Met mijn eigen jarenlange ervaringen als zelfzoeker in gedachte, maakt het voor mij dan ook geen enkel verschil uit of een specimen uit mijn verzameling gekocht of zelf gevonden is. Aan een uniek specimen meegebracht uit Brazilië, Mexico of China hangen dikwijls nog veel meer emotionele ervaringen aan vast dan aan matig specimen dat je zelf gevonden hebt. Het is ook een illusie en virtueel onmogelijk om een zeer esthetische verzameling van wereldwijd verspreide vindplaatsen op te bouwen zonder specimens aan te kopen. Je raakt immers in quasi geen enkele noemenswaardige vindplaats of ondergrondse mijn binnen waar waardevolle specimens gevonden worden om zelf naar hoogwaardige esthetische specimens te gaan zoeken, en dan hebben we het nog niet gehad over je slaagkansen, want de echte "beauty's" worden uiteraard maar zeer sporadisch gevonden.

Als gepassioneerde verzamelaar ben ik uiteraard nog voortdurend op zoek naar bijzondere specimens. Wie zijn mineralen verzameling verkoopt, of individuele onbeschadigde en niet alledaagse specimens te koop heeft mag mij altijd vrijblijvend contacteren. 

De selectiecriteria die we hanteren voor het beoordelen en aankopen van wat we noemen "esthetische mineralen" zijn bij verzamelaars niet altijd goed bekend of worden dikwijls verwaarloosd of uit onwetendheid zelfs genegeerd. Nochtans zijn die criteria juist van essentieel belang als je de focus legt op het aanleggen van een esthetische verzameling. Voor de verzamelaars die het zou interesseren, via de onderstaande link kan je een Nederlandstalig artikel nalezen met de opsomming en een woordje uitleg van de criteria die ikzelf hanteer bij de aankoop van specimens voor mijn privé verzameling. Als je hierover nog vragen of bedenkingen hebt, dan mag je mij uiteraard altijd contacteren.
Een aantal gefotografeerde specimens van mijn verzameling kan je tevens zien op volgende mineralogische sites: met vriendelijke groeten,

Mario Pauwelstoermalijn en kwarts
toermalijn en kwarts (8,2 x 2,9 cm)
Escondido Mine, Golconda, Minas Gerais, Brazil


prasem
Kwarts, variëteit prasem (15 cm x 11 cm) 
Huangganglian Mine, Inner Mongolia, China


toermalijn, lepidoliet, cleavelandiet
dubbel getermineerd toermalijnkristal met lepidoliet en cleavelandiet (18,2 x 4,6 cm)
Himalaya Mine, California, U.S.A


goud
goud (9,7 cm x 9,5 cm x 3,2 cm)
Super Pit (The Fimiston Open Pit Mine), Kalgoorlie, Western Austalia


tanzaniet
tanzaniet (9.9 cm x 3.1 cm)
Merelani Hills, Manyara Region, Tanzania


zwavel
zwavel op gips (8 cm x 4.3 cm)
Cozzo Disi Mine, Agrigento, Sicilië, Italië


amethist
amethist op matrix
(12,8 cm x 10,8 cm x 10 cm - kristalgroep : 8,8 cm x 8.5 cm x 6.3 cm)
Piedra Parada Mine, Las Vigas, Vera Cruz, Mexico